Ексклюзиви
вівторок, 13 лютого 2024 15:17

Польський міністр офіційно вибачився перед українцями за висипане зерно

Польський міністр офіційно вибачився перед українцями за висипане зерно
Чеслав Секерський вибачився за висипане українське зерно. Фото: Facebook.com/czeslawsiekierski

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський вибачився за висипане польськими протестувальниками українське зерно на українсько-польському кордоні.

Заяву Секерського опублікувала пресслужба Міністерства сільського господарства та сільського розвитку Польщі.

"Від імені польських фермерів я прошу вибачення за такий акт відчаю і прошу розуміння їхньої надзвичайно складної ситуації. Ми ведемо технічні переговори з українським Міністерством сільського господарства, під час яких хочемо визначити умови торгівлі, які б обмежили наплив товарів, що підривають стабільність агропродовольчих ринків", - сказав польський міністр.

Він назвав висипання зерна "не зовсім адекватною формою протесту" і додав, що до неї "часто вдаються фермери в різних країнах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий оборонний пакет і не тільки: про що Зеленський з Туском домовилися у Києві

"Фермери не опанували свої емоції, але слід пам'ятати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації. Напередодні весняно-польових робіт у них немає грошей на купівлю добрив та засобів захисту рослин. Важко не зрозуміти їх відчай", - заявив Секерський.

"Я розумію невдоволення української влади до труднощів з експортом сільськогосподарської продукції. Я також повністю усвідомлюю, що торгівля йде в обох напрямках, і ми також експортуємо в Україну", - сказав польський посадовець.

Заявив, що "польські фермери допомагали Україні і хочуть допомагати й надалі".

"Однак вони хотіли б, щоб ця допомога йшла на користь українському бюджету, на користь фермерам, а не олігархам, які володіють величезними площами землі для вирощування зернових та інших видів сільськогосподарського виробництва. Саме вони в основному стоять за цим величезним імпортом, який підриває стабільність агропродовольчих ринків у Європі", - сказав Секерський.

11 лютого перед пунктом пропуску "Ягодин - Дорогуськ", де заблокований рух вантажівок, польські фермери висипали зерно з кількох українських фур. Справу розслідує польська поліція.

Українське зерно рухалися транзитом до Литви. Українські дипломати перебувають на прямому звʼязку з водіями зазначених вантажівок, заявив посол України у Польщі Василь Зварич.

Заради дружніх українсько-польських відносин винуватці цієї провокації мають бути притягнуті до відповідальності, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Міністерство аграрної політики та продовольства України засудило навмисне знищення польськими протестувальниками українського зерна.

Зараз ви читаєте новину «Польський міністр офіційно вибачився перед українцями за висипане зерно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути