Ексклюзиви
неділя, 24 грудня 2023 20:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Полковник армії Великої Британії назвав причини невдалого контрнаступу ЗСУ

Полковник армії Великої Британії назвав причини невдалого контрнаступу ЗСУ
У Запорізькій області українські військові взялися контратакувати однією бригадою Збройних сил, що було помилкою, вважає полковник армії Великої Британії у відставці Ґлен Ґрант. Фото: Генштаб

У Запорізькій області українські військові взялися контратакувати однією бригадою Збройних сил.

При цьому російські війська мали перевагу у використанні дронів, водночас українські бійці почували дефіцит у снарядах і прикритті з повітря. Такими є основні причини провалу контрнаступу ЗСУ влітку 2023 року, розповів в інтерв'ю Youtube-каналу "Ми - Україна" полковник армії Великої Британії у відставці Ґлен Ґрант.

За його словами, чи на найголовнішою причиною невдач українських захисників був брак артилерійських снарядів та мінометних боєприпасів.

Іншим фактором стала перевага ворога у безпілотниках, що дозволяло росіянам виявляти будь-які рухи наших військ на відстані до 30 км від лінії фронту, що надзвичайно ускладнює пересування та будь-яку роботу.

"Звичайно, не просто переміщатися від траншеї до траншеї або ховатися за деревами. Крім того, українське командування не дослухалось до рекомендацій західних партнерів і кинуло у атаку одну щойно сформовану 47 бригаду ЗСУ, тоді як партнери пропонували "зібрати в одному місці 6-7 бригад", - зазначив британський військовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дивитися ширше. Український контрнаступ не провалився - і ось чому

Він також вказав, що недоліки у підготовці українських військових ймовірно стали причиною того, що успіхи у контрнаступі були менш яскравими.

"У більшості випадків вирішальним чинником для нас є якість людини, а не обладнання чи щось інше. Просто хлопці виконують роботу краще, ніж інша сторона. Тому я думаю, що контратака не могла зайти дуже далеко", - вважає Ґрант.

Крім того, на його думку, проблемою є недостатня кількість фортифікацій на східному відрізку фронту в Україні, відсутність прикриття з повітря та нестача безпілотників у військах.

"Чому не було збудовано оборонні споруди у східному напрямку в нових місцях, я не знаю. Очікується, що хлопці будуть захищатися в місцях, де немає чим захищатися і, звичайно, у них немає повітряного прикриття і вони є обмежені у дронах", - резюмував Ґрант.

На Заході набирають популярності думки про необхідність повернення до політики замирення російського диктатора Володимира Путіна і дехто розглядає можливість віддати Україну Росії заради химерної надії на мир.

Водночас обсяги виділеної Україні західної допомоги вже скоротилася майже на 90% порівняно з роком раніше. Західні виборці, підбурювані ультраправими пропутінськими політиками, "втомлюються" від війни в Україні. Про це пише Financial Times.

Видання зазначає, що сценарій російської перемоги стає усе більш вірогідним. І якби це справді сталося, то російська перемога мала б п'ять основних наслідків.

Зараз ви читаєте новину «Полковник армії Великої Британії назвав причини невдалого контрнаступу ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути