четвер, 05 грудня 2013 16:28

Після сутичок на Банковій, фотограф радить колегам носити з собою лимон і шолом

Після сутичок на Банковій, фотограф радить колегам носити з собою лимон і шолом
Фото: zik.ua

Фотограф Сергій Полежака, який знімав спроби штурму адміністрації президента 1 грудня, дав практичні поради журналістам, які хочуть зменшити ризик отримання травм під час висвітлення вуличних акцій протесту. Про це Gazeta.ua розповів Володимир Молодій.

Перебуваючи на акції протесту, де присутня велика кількість бійців спеціального призначення, Сергій в жодному разі не радить перебувати між ними і протестуючими. Найкраще – збоку і на якомусь підвищенні. Що особливо важливо – забороняється брати участь в мітингу чи мати на одязі якусь символіку.

"Коли "беркутівці" розімкнули ряди міліції перед собою і побігли в контратаку, потрібно було просто притиснутися до стіни і в жодному разі не втікати. На жаль, ті, хто знаходиться віддаля, не може відразу побачити раптовий штурм", - каже Сергій. За його відчуттями, в таких випадках, від несподіванки ноги самі починають зриваються вперед.

Фотограф переконаний, що найголовніше при роботі в потенційно небезпечних умовах – це зручний одяг і взуття. Одяг має бути міцним і його не має бути шкода. Вибираючи верхнє вбрання, варто дистанціюватися від військової стилістики. Сергій пояснює це тим, що людину в камуфляжному забарвленні можуть сприйняти вороже.

Для захисту голови, необхідно мати шолом. Він має міцно сидіти на голові. Дуже добре, коли є протигаз. Також в пригоді можуть стати окуляри з щільним приляганням. Адже, вони захищають від газу й бруду, що летить в обличчя.

За словами Сергія, на протести часто радять брати шарфи. Інколи навіть два, щоб убезпечити себе від сльозогінного газу. Товстий шарф може пом'якшити удар по шиї чи ключиці. Проте, як вважає Полежака, значно практичнішим є "бафф" (buff).

Як свідчить досвід Сергія Полежаки, взимку дуже корисним є "фліс" (Fleece) – одяг зі спеціального волокна, який дуже добре захищає від переохолодження. Особливо потрібен він у випадках, коли доводиться довго стояти.

Захист для ніг обов'язковий. "У мене під джинсами – футбольні щитки. Вони значно зменшують ризик отримання гематом від армійських берців "Беркуту", - каже Сергій. Ще одна користь від щитків, на його думку – в них подолання парканів та парапетів стає набагато менш болючим. Найкраще, поєднувати щитки з наколінниками, радить фотограф. На його переконання, тоді значно менший ризик різко встати на коліно й защемити меніск.

"А якщо б'ють ззаду, як це видно на відео з вулиці Банкової, то падаєш саме на коліна, - коментує Сергій. - Мене Беркут по ногах не бив, але стрибав по парапетах я швидко".

Міцні черевики, в яких має бути легко і зручно бігати – одне з найважливішого в амуніції фотографа чи оператора, на думку Сергія. "Взуття не має натирати ноги, а як показує нещодавній досвід – мусить ще й витримувати вибух шумової гранати", - каже фотограф. Тому, вважає журналіст, взуття має бути все ж більш військовим, а не туристичним.

В кишені Сергій радить носити лимон. Його соком, каже фотограф, добре промивати очі від сльозогінного газу. І ніколи не забувати, що журналісту заборонено мати при собі будь яку зброю або предмети, що її нагадують.

Зараз ви читаєте новину «Після сутичок на Банковій, фотограф радить колегам носити з собою лимон і шолом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути