пʼятниця, 12 квітня 2013 15:28

Обама подарував сирійським бунтівникам 10 мільйонів доларів

Обама подарував сирійським бунтівникам 10 мільйонів доларів
Сирійський конфлікт досяг "вирішальної фази" - Обама. Фото: www.yaplakal.com

Президент США Барак Обама 12 листопада підписав розпорядження про надання 10 мільйонів доларів на підтримку сирійських повстанців. Згідно з текстом документа, виділені кошти підуть на закупівлю продовольства (сухих пайків) та медикаментів (польових аптечок) для постачання Вільної сирійської армії, що бореться проти урядових військ, повідомляє Agence France-Presse.

Коментуючи це рішення, Обама заявив, що сирійський конфлікт досяг "вирішальної фази", тому зараз необхідно зробити все можливе для трансформації країни в місце, де будуть поважатися права всіх її жителів.

Десятимільйонний пакет допомоги повстанцям стане доповненням до раніше наданих 117 мільйонів доларів, спрямованих на закупівлю "нелетального устаткування" та витратних матеріалів для них. Зазвичай цими термінами іменуються бронежилети, радіостанції, прилади нічного бачення, оптичні приціли і тому подібна амуніція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сирії екстремісти підпалили нафтове родовище

Крім цього, США вже надали 385 мільйонів доларів на допомогу сирійським біженцям, які ховаються від війни у сусідніх країнах - Туреччині, Іраку, Йорданії та Лівані. Кількість людей, що покинули країну через війну, за оцінками ООН, перевищує 1,2 мільйона осіб.

Офіційно США не допомагають сирійським повстанцям зброєю та боєприпасами, однак у пресі вже кілька разів з'являлися ніким не спростовані повідомлення про те, що ЦРУ надає логістичну підтримку поставкам опозиції зброї, закупленого на гроші Саудівської Аравії й Катару в третіх країнах. Крім того, повідомлялося, що американські інструктори навчають сирійських повстанців методам ведення бойових дій в сусідній Йорданії.

Громадянська війна в Сирії триває вже два роки: повстанці домагаються повалення президента Башара Асада, який не бажає відмовлятися від влади ні за яких обставин. За цей час її жертвами стали вже понад 70 тисяч людей.

Зараз ви читаєте новину «Обама подарував сирійським бунтівникам 10 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути