середа, 06 липня 2022 22:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Намагалися вибити брехню про "Редиса" та "Калину": азовець розповів про перебування у полоні

Намагалися вибити брехню про "Редиса" та "Калину": азовець розповів про перебування у полоні
Окупанти на підпитку били українських захисників, щоб ті збрехали. Фото: скрін з відео

Російські окупанти намагалися вибити брехню про військових полку "Азов", які перебували на Азовсталі у Маріуполі.

Зокрема, вони хотіли дізнатися про командира Дениса "Редіса" Прокопенка та його заступника Святослава "Калину" Паламара. Про це розповів азовець з позивним "Торк", якому вдалося вибратися з полону.

"Вони вчепилися, буквально, у двох-трьох людей та казали, що їм потрібна інформація на Редіса, Тавра та Калину", – каже він.

Відтак на підпитку українських захисників били, таким чином хотіли "витягнути" інформацію.

Також азовець розповів, що до них постійно ходили пропагандисти з росЗМІ та ставили провокативні питання. Зокрема, заявляли про те, що нібито українські захисники нападали на російських окупантів. Військові ж відповідали, що були у себе вдома та тримали оборону від загарбників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми виграємо цю війну": визволені з полону захисники України звернулися до рідних та влади

"Торк" ще розповів, що росіяни дійсно вірили у свою перемогу "за три дні". Він додав, що за чутками окупантів, "Редиса" та "Калину" перевели в СІЗО Лефортово.

Історія старшого солдата на псевдо "Торк", одного з 43-х бійців полку "Азов", які повернулися на підконтрольну Україні територію в рамках обміну полонених. Під час боїв за Маріуполь був тяжко поранений.

Під час евакуації на Азовсталь внаслідок прицільного ворожого обстрілу його бронеавтомобіль "Козак" упав в річку. Пораненому "Торку" вдалось виплисти, перечекати роботу снайпера, проповзти кілометри дороги і за допомогою нацгвардійців дістатись Азовсталі. Побратими вже думали, що його немає в живих.

Міжнародний комітет Червоного хреста підтримує контакт із полоненими захисниками Азовсталі. Інформація про візити до полонених є конфіденційною, каже речник МКЧХ в Україні Олександр Власенко. Будь-який витік інформації може зашкодити.

29 червня відбувся наймасштабніший обмін військовополоненими між Україною та Росією від 24 лютого. В Україну повернулися 144 її захисники.

Зі 144 звільнених – 17 прикордонників і 95 оборонців Азовсталі. Серед останніх – 43 військовослужбовці полку "Азов". Найстаршому звільненому захиснику 65 років, а наймолодшому – 19. Більшість із визволених військових мають поранення. Дехто – пересувається на милицях або на інвалідних візках.

Зараз ви читаєте новину «Намагалися вибити брехню про "Редиса" та "Калину": азовець розповів про перебування у полоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути