пʼятниця, 15 червня 2012 15:27

На Полтавщині невідома інфекція масово вбиває птахів

На Полтавщині невідома інфекція масово вбиває птахів
Загибель птахів від інфекцій — природній процес. Фото: studclub.poltava.ua

У Полтаві в центрі міста двірники щодня прибирають з вулиць мертвих птахів.

"Останні кілька днів бачу як по вулиці Гоголя двірники в урни кидають тільця ластівок та голубів, - говорить полтавка 30-річна Марина. - Мабуть, від спраги дохнуть. Бо на весь центр міста тільки два фонтани. Працюють по кілька годин в день, напівпорожні. І вода брудна. Самій від спеки померти можна. Дощ вчора пройшов, а сьогодні вже й калюжі повисихали, бо 30 градусів надворі. Людина воду в магазині купить, а крилаті страждають, і пожалітися не можуть".

Науковці запевняють, птахи гинуть не від спраги. Їх уражають інфекційні захворювання, які більш активно поширюються в спеку.

"Крилаті завжди знаходять джерельце, щоб попити водички. У фонтанах нормальна вода для вживання. Птахи не перебирають, - розповідає доцент кафедри біології Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. - Коли на дворі висока температура повітря, моментально розвиваються інфекції. Крім того, ластівки та голуби живуть на дахах будинків в своїх екскрементах, де повна антисанітарія. Це найкраще місце для розмноження грибків, бактерій. Від них і хворіють птахи. У голубів найчастіше відпадають лапки, кігті. Тіло надувається".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шацькі озера можуть обміліти

Люди проблемі зарадити не можуть. Загибель птахів від інфекцій — природній процес.

"Ластівки живуть від трьох до семи років. Половина з них не доживають до статевого періоду. Помирають від хвороб та того, що невміло виходять у життя. Коли малі, погано літають, розбиваються, їх переїжджають машини. Люди не можуть почистити всі гнізда пташок від бактерій. Ластівки самі відновлюються за рік-два після масової гибелі завдяки розмноженню та розселенню", - продовжив науковець.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині невідома інфекція масово вбиває птахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути