вівторок, 02 липня 2013 09:28

На Байконурі вибухнула ракета-носій на першій же хвилині старту

На Байконурі вибухнула ракета-носій на першій же хвилині старту
Фото: http://lenta.ru

Сьогодні, 2 липня, російська ракета-носій "Протон-М", яка стартувала з Байконура з розгінним блоком ДМ-03 і трьома навігаційними космічними апаратами Глонасс-М, впала на першій хвилині старту.

У прямому ефірі запуск ракети із трьома супутниками транслював телеканал "Росія 24".

"При пуску ракети-носія сталася нештатна ситуація", - сказало джерело в ракетно-космічній галузі, не уточнивши подробиць.

Як повідомили в Роскосмосі, "в даний час йде з'ясування причин аварії".

Втрати від падіння у вівторок ракети-носія "Протон-М" і трьох космічних апаратів "Глонасс-М" складають приблизно 200 млн доларів, повідомило джерело в космічній галузі. "Вартість послуг із запуску корисного навантаження за допомогою ракети-носія" Протон-М "оцінюється в 80-100 млн доларів. Приблизно в таку ж суму можуть коштувати самі космічні апарати", - пояснив він розрахунки.

Співрозмовник нагадав, що в інтересах поповнення орбітального угрупування ГЛОНАСС космічні апарати страхуються.

Роботи з підготовки до запуску наступної ракети-носія "Протон-М" із закордонним космічним апаратом Astra-2E будуть перервані до завершення роботи аварійної комісії, повідомило джерело в ракетно-космічній галузі.

Черговий запуск "Протона-М" був запланований на 21 липня. Наступний після нього запуск також, швидше за все, буде перенесений, припустило джерело. Поки він призначений на 14 серпня. Всього до кінця року планується ще шість пусків "Протона-М".

Нагадаємо, ракета-носій "Протон" з розгінним блоком ДМ-03, що стартувала з космодрому Байконур 5 грудня 2010 року, не змогла вивести на орбіту три супутники "Глонасс-М" - вони впали в Тихий океан в 1,5 тисячах кілометра від Гонолулу (Гавайї, США).

Як повідомлялося, космічні апарати були втрачені через те, що в розгінний блок ДМ-03 через помилки в конструкторській документації залили 1,5 тонни зайвого окислювача.

Наразі всього в складі орбітального угрупування ГЛОНАСС налічується 29 супутників, з них 24 використовуються за цільовим призначенням. Чотири космічних апарати перебувають в орбітальному резерві і один - на етапі льотних випробувань.

Зараз ви читаєте новину «На Байконурі вибухнула ракета-носій на першій же хвилині старту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

187

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути