Ексклюзиви
пʼятниця, 18 листопада 2022 11:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Мобілізація в Україні: у Верховній Раді готують зміни

Мобілізація в Україні: у Верховній Раді готують зміни
Охочих служити за контрактом планують перевіряти на профпридатність для несення служби. Фото: Генштаб ЗСУ

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та проходження військової служби, відповідно до якого в Україні запроваджують випробувальний термін для військових, які хочуть вступити на службу за контрактом.

У пояснювальній записці вказано, що хочуть привести положення закону у відповідність зі статутами Збройних сил України. Серед завдань, зокрема, планується встановити випробувальний термін для контрактників та встановити строки проходження військової служби за контрактом від 1 до 10 років, відмінивши 6-місячний термін.

"Реалізація акта забезпечить приведення деяких положень Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" у відповідність із раніше ухваленими законами, їх осучаснення щодо підготовки громадян до військової служби, їхньої приписки до призовних дільниць, призову на військову службу та проходження ними строкової військової служби; запровадження випробування при прийнятті на військову службу за контрактом, а також виокремлення норм, що застосовуватимуться в мирний час та особливий період (поза та в межах періодів проведення мобілізації, дії воєнного стану та стану війни) за результатами проведеного в державі правого режиму воєнного стану та у разі ймовірного оголошення стану війни", – йдеться в пояснювальній записці.

Якщо військовослужбовці або призовники хотітимуть перейти на контракт, то спочатку їм потрібно буде зараховуватися на випробувальний термін. Його тривалість становитиме від 1 місяця до пів року.

"Порядок проведення випробування встановлюється відповідними положеннями про проходження військової служби та іншими нормативно-правовими актами, якщо інше не передбачено законом", – повідомляють автори документа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У міноборони США сказали, скільки відсотків України під окупацією РФ

Якщо військовослужбовець не проходить випробувальний термін:

– контракт із ним розривають достроково;

– якщо випробування проходила жінка, її звільняють від військової служби;

– якщо це був військовослужбовець-строковик, його відправляють назад для несення строкової служби. Термін, який строковик прослужив на контрактній службі, зараховують до строкової у співвідношенні 2:1 – два місяці служби на контракті зараховують як один місяць строкової служби.

– якщо не пройшов випробування резервіст, його відправляють у резерв.

Військовослужбовці, які пройшли випробувальний термін, продовжують проходження військової служби за контрактом відповідно у ЗСУ або інших військових формуваннях.

Під час воєнного стану для контрактників, які не пройшли випробувальний термін, діють інші правила. Їх направляють для подальшого проходження служби у лавах ЗСУ.

Згідно з документом, випробувальний термін не потрібно буде проходити таким категоріям:

– курсантам вищих військових навчальних закладів;

– курсантам військових навчальних підрозділів вищої освіти;

– тим, хто раніше проходив військову службу.

Через військове вторгнення Росії в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація.

Порядок проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації визначений законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Під час дії загальної мобілізації призову підлягають чоловіки від 18 до 60 років, які можуть виконувати військовий обов'язок.

А отже, регулярно здійснюється вручення повісток військовозобов'язаним особам у різних місцях. Розповідаємо, які є правила вручення повістки і за яких умов її можна не приймати.

Зараз ви читаєте новину «Мобілізація в Україні: у Верховній Раді готують зміни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути