Ексклюзиви
четвер, 27 квітня 2017 12:01

Масштабна вирубка лісу: висихають криниці та руйнуються дороги

Масштабна вирубка лісу: висихають криниці та руйнуються дороги
Селяни скаржаться на дії лісників. Внаслідок вирубки лісу руйнуються дороги та висихають криниці ФОТО: mukachevo.net

На Закарпатті масово вирубують дерева. Внаслідок цього висихають криниці та руйнуються дороги. Жителі села Ворочково скаржаться на дії лісників.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

"Вирубують ліс на горі поблизу села. Два роки тому там пройшов буревій. Лісники прибрали звідти дерева. На думку селян, накоїли ще більшої біди. Вони вантажівками й тракторами поробили величезні колії на схилі та на полях. Окрім того, що висихають криниці, руйнуються дороги. 30-тонні лісовози вдавлюють асфальт, залишаючи великі вирви. Коли йде дощ, вода не затримується в лісі, а стікає на дорогу. Руйнуються поля, зникають унікальні екологічні системи, ландшафт. Коли з'являться дороги, потягнуться туристи. Поруч розташована унікальна пам'ятка природи "Анталовецька поляна", Ворочівські озера, скелі Соколець, печери", - розповів кандидат у депутати Перечинської об'єднаної територіальної громади Олег Гутич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорні схеми лісорубів – хто і як провокує незаконні вирубки

Сільські урядники кажуть, що співпрацею з лісозаготівельниками задоволені. Однак визнають, що ті латають лише половину ям, які наробили вантажівками.

"Законодавство не дозволяє нам вимагати. Це по-перше. По-друге, ми повинні просити їх, а вони думати. Просили – робили. Але не в повному обсязі", - зазначив сільський голова села Ворочково Андрій Пастеляк.

У селі говорять, що дорожню проблему вирішити можна, якщо заготівельники лісу платитимуть більший "лісовий податок". Ці кошти залишатимуться у місцевій скарбниці на розвиток інфраструктури.

Понад 10 тис. га полезахисних смуг, які захищають від посухи і ерозії ґрунту, знищили в Україні за 20 років. Дослідження проводили в 12 регіонах, де проблема збереження родючих грунтів стоїть гостро. Це - Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька та Черкаська області. Дерева в більшості випадків вирубують місцеві жителі для перепродажу як дрова чи пиломатеріал.

Зараз ви читаєте новину «Масштабна вирубка лісу: висихають криниці та руйнуються дороги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути