вівторок, 06 грудня 2016 10:35

Чорні схеми лісорубів – хто і як провокує незаконні рубки
6

 

Знищення українських лісів заради наживи – одна з найболючіших проблем держави. Ліси рубають гектарами, корупціонерів та чорних лісорубів ловлять сотнями, суди завалені кримінальними справами. Але допоки є ділки які платять за нелегальну деревину, охочих нажитися на цьому менше не стане. Ми дізналися, кому вигідний такий хід справ, та хто стимулює чорних лісорубів.

Все що підпадає під заборону, в Україні автоматично стає джерелом прибутків для злодіїв та корупціонерів. Винятком не став і ліс. Вирубка якого, наразі, є однією з найприбутковіших схем для корупціонерів, чорних бізнесменів та їх підрядників.

Чорні лісоруби, а простіше кажучи, злодії які крадуть ліс заради особистого збагачення, давно перетворили свою справу на міжнародний бізнес. В Україні нині діє безліч підприємств, які користуючись різними схемами незаконно рубають ліс.

Одна з найпоширеніших схем – вирубка лісу під приводом санітарних чисток. В таких випадках замість неякісної деревини, яка максимум годиться на дрова, лісоруби знищують цінні породи дерев.

Не рідко відбувається змова співробітників держорганів з представниками бізнес-структур. За винагороду ті хто мав би охороняти ліси, закривають очі на масштабні рубки. Ще й допомагають оформляти "ліві" документи.

Чорні лісоруби завдають українським лісам надзвичайно велику шкоду. Вони рубають занадто багато. Тут проста арифметика. За вкрадену деревину багато ніхто не заплатить. А жити за рахунок лісу, ще з часів схем сім'ї Януковича, вони звикли на широку ногу, тому і рубають багато.

І охочих придбати такий товар більше ніж достатньо. Навіть ризик бути впійманими, не лякає фірми що скуповують вкрадену деревину. Адже оформивши підробні документи, вони зароблять на товарі мінімум втричі більше ніж витратять на нього.

Рубають по-чорному

Масштаби незаконних рубок в Україні вражають. Ось лише незначна частина того, хто, де і як рубає українські ліси. Зауважимо, що це данні Департаменту захисту економіки Нацполіції за жовтень-листопад цього року. Географія злочинів надзвичайно широка.

На Закарпатті посадовці лісгоспу "не помітили" як вирубали ліс 1,2 млн. грн. Працювали за налагодженою схемою. Збагачувались за рахунок виданих "дозволів" на незаконну порубку деревини.

На Прикарпатті для легалізації лісодеревини сумнівного походження підприємець використовував первинні документи, датовані 2012 роком. Узаконював їх, а потім отримував сертифікати про походження деревини для подальшого експорту лісоматеріалів. За такою схемою підприємець намагався експортувати 2 тис. кубів лісодеревини, вартістю понад 5 мільйонів гривень.

 

На Житомирщині посадовці лісгоспу за винагород "не помічали" як вирубують ліс. Вони одержували від представників комерційних структур "благодійні внески". Натомість, підприємці незаконно вирубували дерева на території декількох лісництв. Це тривало рік.

На території Рівненської області посадовці лісгоспу під виглядом санітарних рубок, зрізали деревину та продали її. Правоохоронці вилучили лісопродукцію деревини на 3 мільйони гривень.

На Харківщині поліція вилучила лісу майже на 1,5 млн. грн. На деревину, яка була у власності підприємців, робились фіктивні документи. У них зазначалось, що вона придбана у лісгоспах або у фізосіб, як лісоматеріали низької якості із заниженням вартості та її обсягів. За такою схемою ліс закуповувався у лісництв.

На Хмельниччині посадовці комунального підприємства допомогли кільком експортерам з різних регіонів України легалізувати лісопродукцію невстановленого походження. Порушники підробили низку документів. Сума збитків - майже 1,4 млн. грн.

На Полтавщині затримали злочинну групу "лісорубів" які своїми діями завдали державі збитків на мільйон гривень.

 

Ще двох хабарників затримали на Харківщині та Львівщині. Перший одержав 6 тис. грн.. за видачу громадянину чотирьох машин лісоматеріалів без документів. Другий - 3 тис. грн. за безперешкодне вивезення незаконно зрізаної деревини із ввірених йому лісових угідь.

І це лише за неповні два місяці. Загалом в Департаменті зазначають, що чорні лісоруби завдали державі збитків на 47 млн. грн. Відкрито 505 кримінальних проваджень, порушникам світять нари. Але чорних лісорубів менше не стає. Причина банальна – допоки є покупці, завжди будуть ті, хто захоче заробити.

Якщо звернутися до загальної статистики втрат від діяльності чорних лісорубів, то лише в минулому році злодії зрубали 24 тисячі кубів лісу, на 85 млн. грн. Та навіть чиновники не заперечують, що ці цифри реально в рази більші.

Війна з наслідками

Ми розглянули наслідки активної роботи "лісової мафії", тепер час подивитися на причини. І як не дивно, одна з головних причин має конкретну назву і про неї в багатьох регіонах країни активісти та екологи постійно говорять. Сьогодні одним з найбільших скупників незаконної деревини в Україні є румунська фірма "Prolisok SRL". Активісти з Чернівецької області запевняють, що вона та фірми з її орбіти скуповують в Україні близько мільйона кубів деревини. І частка законної дуже мізерна, решту купують у чорних лісорубів через фірми-прокладки.

Зацікавленість румунської фірми в українській деревині викликана обмеженнями введеними в Румунії. Річ в тому, що там на законодавчому рівні незаконну рубку прирівняли до тероризму та загрози національній безпеці. Тому фірма "Prolisok" стимулює незаконні рубки в Україні, це їй обходиться значно дешевше. Адже лісо продукцію у злодіїв купують втричі дешевше.

Відповідно інформації, яку передали нам активісти, за місяць "Prolisok" купує 40 тисяч кубів лісоматеріалів. З травня ця фірма придбала 261 тисячу кубів. При цьому лише меншу частину, близько 71 тисячі кубів, фірма купила у держави.

 

Решту об'єму фірма "Prolisok" закуповує у ФОПів які сама ж і створила, тому на справді вони є так званими фірмами-прокладками. Навіщо це румунам. Таким чином вони вбивають відразу двох зайців: мають змогу купувати дешево незаконно зрубану деревину, та відмивають кошти.

Почнемо з відмивання коштів. Підставний ФОП купує деревину у держави за ціною 170-300 грн. за куб, а румунам продає вже за 28-29 євро за куб. Таким чином купуючи деревину, по суті, самі в себе "Prolisok" відмиває кошти.

Що стосується незаконно вирубаного лісу, то тут працює одна з найпопулярніших схем – підробка документів. Для прикладу, компанія-прокладка ТзОВ "Л-Транс" продала фірмі "Prolisok" 160 кубів лісу. По документам це дрова куплені у ДП "Краснолиманський лісгосп". Однак у вказаному лісгоспі майже немає лісу. Як стверджують, активісти, ДП просто видало документи, а деревину незаконно вирубали на Житомирщині. Більше прикладів подібних схем ми описали вище.

 

Як виявилось, у фірми "Prolisok" подібних підставних фірм на території України близько двох десятків. Серед них найчастіше у зловживаннях були помічені: ТзОВ "Л-Транс", ТОВ "ОГМ Україна", ФОП Асрян Мері Овіковна, ФОП Асрян Мігран Овікович.

Кожне з названих підприємств плідно "співпрацює" з одним або відразу сімома лісокористувачами, таким чином маючи змогу оформити будь які документи для замитнення незаконно вирубаного лісу. Такі дії спричиняють серйозну загрозу для лісового фонду держави.

Фактично "Prolisok" стимулює збільшення незаконних рубок. Адже за кожною з його фірм-прокладок стоять десятки команд чорних лісорубів. Найбільше від румунських бізнесменів потерпають ліса Чернівецької області. Тамтешні активісти навіть звернулися по допомогу до журналістів ICTV.

За словами свідків, на території області румунська фірма створила справжній ажіотаж. Лише за останній час там вже знищено близько 80% ділового лісу. Майже на кожному кілометрі є сліди незаконних рубок.

У серпні цього року на Буковині розгорівся скандал, коли працівники СБУ та прокуратури виявили керівників п'яти лісгоспів, які незаконно рубали ліс, та в обхід аукціонів продавали його підконтрольним фірмам, які надалі вивозили деревину до сусідньої Румунії. Щоб оцінити масштаби вирубок в регіоні навіть створили слідчу комісію з представників аграрного міністерства, міністерства екології та генпрокуратури.

Тим не менше, в реальні результати їх роботи ніхто не повірив. Адже до цього часу з території області до Румунії регулярно заходить до п'яти десятків залізничних вагонів завантажених деревиною.

Журналісти з активістами побували в Румунії у селищі Сочава, де зареєстрована фірма, але за вказаною адресою їм не вдалося віднайти офіс. А чернівецькі активісти запевняють, що "Prolisok" належить пану Марінелу Серденчуку. Який років 15 – 20 тому переїхав у Чернівці та одружився. Він займається лісом. Окрім цього, активісти запевняють, що за румунськими фірмами та українськими схемами стоїть одна людина – відомий в Румунії пан Frunze, який багато років займається контрабандою лісу.

 

Таким чином "лісова мафія" стимулює незаконні рубки в Україні. Кількість яких з часом стає лише більшою. Якщо цей процес держава не зможе приборкати, то в подальшому проблема чорних лісорубів сягне великих розмірів і завдаватиме непоправної шкоди.

Зараз ви читаєте новину «Чорні схеми лісорубів – хто і як провокує незаконні рубки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути