понеділок, 11 червня 2012 13:31

Масштабна бійка чилійців з поліцією сталася через фільм про Піночета

Сутичками з поліцією завершилася багатотисячна демонстрація в Сантьяго.

Обурені чилійці і рідні жертв режиму Августо Піночета виступили проти показу неоднозначного документального фільму про колишнього диктатора, вони оточили будівлю театру Caupolican в Сантьяго і скандували: "Вбивця!".

Прем'єра відбулася в неділю, 10 червня. Мер чилійської столиці повідомив, що на поліцейських напали в декількох районах у центрі столиці Сантьяго. Для розгону противників Аугусто Піночета поліція використовувала сльозогінний газ і водяну гармату, десятків маніфестантів було затримано. У відповідь демонстранти кидали каміння, яйця та пакети з червоною фарбою в запрошених. Їх зібралося близько 4 тисяч осіб, у тому числі праві політики і колишні військові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чилійці бунтують проти людини Піночета

Раніше чилійці зверталися до президента з вимогою заборонити показ. Проте влада офіційно його не засудила, посилаючись на закон про свободу слова. Організатори показу, лояльні колишнього режиму, кажуть, що Піночет у стрічці-не жорстокий диктатор, і це відповідає об'єктивній історичній реальності.

Як відзначили поліцейські, демонстрація в Сантьяго стала найбільшим зібранням прихильників генерала з моменту його смерті в 2006 році.

Аугусто Піночет прийшов до влади у 1973 році, поваливши президента Сальвадора Альєнде. За роки його правління були вбиті більше 3 тисяч чилійців, ще близько 40 000 постраждали.

З 1998 по 2006 роки Піночет піддавався кримінальному переслідуванню. Однак неодноразові спроби засудити диктатора за численні порушення прав людини не мали успіху. Він помер 10 грудня 2006 року у віці 91 року і був похований з військовими почестями, хоча влада не надала похорону офіційного статусу і не оголошували траур.

Зараз ви читаєте новину «Масштабна бійка чилійців з поліцією сталася через фільм про Піночета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути