пʼятниця, 05 серпня 2011 14:00

Погроми у Чилі: палили будівлі, автівки та били поліцейських
22

Фото: Фото: Reuters

Противники президента Чилі Себастьяна Пінейри вступили напередодні в запеклі сутички з поліцією. У столиці Сантьяго та інших міст вони вимагали більш дешевої і якісної освіти.

Демонстрації не були санкціоновані владою, яка заздалегідь попередила, що застосує силу для наведення порядку. Для розгону маніфестантів поліція використовувала сльозогінний газ і водомети. Учні кидали в правоохоронців каміння, зводили на вулицях барикади і палили автомобільні колеса. Як повідомляється, понад 500 осіб було затримано, поранення отримали 14 поліцейських.

Під час протестів загорівся торговий центр у Сантьяго. Проте достовірно невідомо, чи його підпалили саме мітингувальники.

Школярів та студентів підтримали і жителі чилійської столиці, які вийшли на балкони своїх будинків і на вулиці, щоб боєм в каструлі і сковорідки висловити свій протест проти жорстких дій поліції у зав'язку із розгоном маніфестантів. Учні вимагають, щоб уряд взяв фінансування навчальних закладів повністю в свої руки, повідомляє Радіо "Голос Росії".

Бурхливу полеміку в чилійському суспільстві досі викликає Закон про освіту, прийнятий ще в 1990 році буквально за один день до закінчення диктатури генерала Аугусто Піночета. Згідно з цим документом, фінансуванням безкоштовних навчальних закладів займались місцеві органи влади, що призвело до великого розриву в якості навчання в приватних і державних школах.

Студенти, в свою чергу, наполягають на введенні безкоштовної вищої системи освіти, вимагаючи скликати з цього питання загальнонаціональний референдум. Приміром, випускник державного університету Чилі, отримуючи диплом, вступає в доросле життя з боргами за навчання, що перевищують 50 тисяч доларів, виплачувати які йому потім доведеться ще багато років.

Президент Чилі Себастьян Піньєра запропонував на початку цього тижня реформу системи освіти, але її положення не влаштували учнів, які заявили про намір продовжувати акції протесту.

За останні тижні в протестах проти пінейрівскої реформи взяли участь більше ста тисяч людей.

Зараз ви читаєте новину «Погроми у Чилі: палили будівлі, автівки та били поліцейських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути