субота, 19 листопада 2011 13:09

Протест у Чилі: невдоволених студентів збивали з ніг брандспойтами
17

Фото: Фото: Reuters

У Чилі студенти влаштували масштабну акцію протесту, вимагаючи зробити освіту в країні більш доступною. Акція стала продовженням серії протестів проти соціальної політики керівництва Чилі, що триває з травня. Мітингувальників поліція розганяла за допомогою брандспойтів.

Кілька днів тому близько 60 осіб прорвалися в будівлю мерії Сантьяго і спробували вивісити на балконі транспаранти, однак їхні дії припинили співробітники поліції. Більше 40 учасників акції, серед яких учні ліцеїв і коледжів, були затримані.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Протести в Чилі переросли у вуличну війну

У середині жовтня близько 50 учнів чилійських вишів без застосування насильства захопили будівлю національного парламенту.

Раніше мітингувальники відмовились від переговорів з представниками уряду країни, заявивши про небажання влади зробити освіту безкоштовною. Компромісу зі студентами досягти не вдалося, і міністр освіти Чилі Феліпе Бульнес пообіцяв найближчим часом зібрати комісію експертів, яким належить визначити, чи може держава піти назустріч мітингувальникам.

Президент Чилі Себастьян Піньєра неодноразово обіцяв підвищити державні витрати на освіту. 2012 року на освіту планується виділити понад $11,5 млн, що істотно більше за витрати держави в цій галузі за попередні роки. Однак вимогу зробити безкоштовним навчання в університетах Чилі президент вважає нездійсненною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чилійська співачка Каролина Сото знає більше українських слів, ніж Азаров

Освіта в чилійських вишах вважається однією з найдорожчих у світі. Студентам доводиться самостійно оплачувати 85% її вартості, для чого багато хто змушений брати кредит до $60 тисяч. Безкоштовну освіту надають тільки найбільш малозабезпеченим верствам.

Крім безкоштовної освіти представники Конфедерації студентів Чилі вимагають підвищити якість навчання в країні і припинити державні дотації приватним школам.

Демонстрації студентів не раз закінчувалися погромами і сутичками з поліцією, яка застосовувала проти них сльозогінний газ.

Зараз ви читаєте новину «Протест у Чилі: невдоволених студентів збивали з ніг брандспойтами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути