вівторок, 05 березня 2019 12:57

Львів у вогні: показали масштаби пожеж
14

Підпал сухої трави передбачає адміністративне покарання
Фото: Ігор Муравський
Підпал сухої трави передбачає адміністративне покарання
Підпал сухої трави передбачає адміністративне покарання
Підпал сухої трави передбачає адміністративне покарання
Підпал сухої трави передбачає адміністративне покарання

На Львівщині масово спалюють суху траву. Відео масштабних пожеж, зняте з дрона виклали у мережу.

"Кожної весни навколо Львова горять поля. Львів оточений пожежами і хмарами диму. Селяни палять траву, і у вогні гине все живе. Ніхто не годен з тим дати раду, ні поліція, ні навіть священики. Суха трава мусит горіти!", - йдеться в описі під відео.

Кадри пожежі поблизу Львова опублікував на своїй сторінці Facebook, депутат Жовківської районної ради, голова екологічної комісії Ігор Муравський.

"І знову підпал сухої трави. На фото село Глинськ. Нове стихійне сміттєзвалище, яке навмисно підпалили , вогонь підібрався впритул до лісу. Дякуємо нашим хлопцям пожежникам,які професійно загасили! Годину перед тим самотужки локалізували пожежу поблизу села Вязова (палав берег річки Свиня), яка могла перерости у велику і завдати непоправну шкоду довкіллю . Люди одумайтесь,куди не глянь всюди горить!", - написав Ігор Муравський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розповіла, чому небезпечно спалювати суху траву

"Вчора мали маршрут Броди -Трускавець. Реально все горить. Люди, ви що збожеволіли?", - написала у коментарі користувач Наталія Бєскова.

У Львівській ОДА нагадують, спалювання сухої рослинності переростає в неконтрольоване горіння і нерідко призводить до важких наслідків, зокрема і з людськими жертвами. Дим створює загрозу для здоров'я людей,алергіки його не переносять. Небезпечними є такі пожежі і для водіїв. Через дим від багать на автодорогах погіршується видимість.

Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів, газопроводів. Також трав'яні пожежі призводять до помітного зниження родючості ґрунту.

"Від спалювання збіднюється ґрунт, а мінеральні речовини, які містяться в попелі, легко вимиваються поверхневими та ґрунтовими водами і лише незначна їх частина засвоюється рослинами. Скрізь, де пройшли підпали, не буде вже колишнього різнотрав'я, а бур'яни захоплять звільнену територію", - йдеться у повідомленні.

Випалювання сухого травостою викликає загибель кладок та знищення місць гніздування птахів, загибелі практично всіх тварин, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту (зайці, їжаки, плазуни, земноводні).

"Під час пожеж гине багато комах, їх личинки, дощові черв'яки та інші дрібні тварини, які приймають участь в процесах грунтоутворення. Дощові черв'яки в природі швидко переробляють суху траву, перетворюючи її в найцінніше добриво, вносячи його в глибину ґрунту до коріння рослин і одночасно роблять ґрунт пухким, живим", - повідомили у відомстві.

Підпал сухої трави передбачає адміністративне покарання. Порушники мають сплатити від 170 до 340 грн. Якщо його зафіксували на об'єктах природно-заповідного фонду, розмір штрафу зростає до 680 грн. Посадовим особам за це доведеться викласти від 850 до 1190 грн.

Зараз ви читаєте новину «Львів у вогні: показали масштаби пожеж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути