понеділок, 28 грудня 2020 11:28

"Крига була тонка. Лижі залишилися, а хлопці втопилися"

"Крига була тонка. Лижі залишилися, а хлопці втопилися"
Тіло сина знайшли водолази. Фото УДСНС в Черкаській області

У селі Хлипнівці Звенигородського району Черкаської області у водосховищі на річці Гнилий Тікич втопилися батько й син Поштові – 61-річний Олександр Якович та 27-річний Олександр Олександрович. В останню мить син зумів виштовхати на мілину 14-річну племінницю Вікторію, яка вибралася на берег. Трагедія сталася зранку 25 грудня.

"Вони пішли й поставили жерелицю – пружину для ловлі щуки. Туди чіпляється карасик і ловиться на живця. Коли щука чіпляється, червоний прапорець на кризі піднімається, – розповідає староста Хлипнівки Павло Дубіцький. – З ними із цікавості пішла дівчина Віка – внучка й племінничка загиблих. Хлопці знали, що крига тонка – 2-2,5 сантиметри. Тому взяли із собою лижі, щоби збільшити площу. Та хіба це поможе? Лижі залишилися, а хлопці втопилися. Потрапили на промоїну. Першим за 5 метрів від берега провалився батько. Згодом – син і племінниця. Саша успів виштовхати її на мілину. Віка пробувала подати йому мотузку, але не змогла. Тоді побігла до сусідки баби Ліди. Від неї викликала рятувальників і швидку. Коли ті прибули на місце, батько був на поверхні, але вже неживий. Сина не було видно. Викликали водолазів. Вони і знайшли Сашу на дні. Він устиг роздягнутися: скинув гумовий рибацький костюм, чоботи. Але сил випливти вже не вистачило. Поховали обох у неділю, 27 грудня. Такий похорон був, що не дай Бог. Усе село плакало. Саша золотим хлопцем був. Працював у РЕМі інженером. Не знав, що таке слово "ні". Ніде й нікому не відмовляв. Батько теж дуже порядний, роботяга. Був бригадиром до виходу на пенсію".

Ви не повірите, але в день похорону рибаків на кризі було повно

Керівник Звенигородського РЕМу Олександр Скобленко каже, що в Хлипнівці всі чоловіки – рибалки.
"Це – як хвороба. Поруч величезна водойма. І літом і взимку всі ловлять рибу. Саша працював у нас інженером. Відповідав за комп'ютерний відділ та керував контролерами. Був дуже совісним, порядним працівником".

У сусідньому з Хлипнівкою селі Неморож кажуть, що теж мають повно рибалок.
"Ви не повірите, але в день похорону рибаків на кризі було повно, – дивуються в сільській раді. – Наче з голоду помирають без цієї риби. Нічого не бояться".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церква згоріла дощенту на Різдво, є постраждалі

В родині Поштових було п'ятеро дітей – два сини і три доньки. Старший син Володимир працює в сільській раді бухгалтером. Найменший – Олександр був ще неодружений. Їхня мати була удостоєна звання "мати-героїня".

Зараз ви читаєте новину «"Крига була тонка. Лижі залишилися, а хлопці втопилися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути