понеділок, 04 березня 2013 14:14

Криваві вибори у Кенії: 17 людей зарубали мачете
13

Фото: Фото: Reuters

У Кенії в понеділок, 4 березня, проходять загальні президентські і парламентські вибори. За посаду глави держави борються вісім чоловік. П'ять років тому голосування закінчилося масовими зіткненнями, в яких були убиті понад тисяча осіб. З остраху повторення тих подій напередодні нових виборів влада посилила заходи безпеки, направивши стежити за голосуванням 100 тисяч поліцейських. Однак це не запобігло новому кровопролиттю.

Зокрема, на півдні Кенії у двох зіткненнях було вбито 17 осіб - дев'ять співробітників служби безпеки, двоє цивільних і шестеро нападників, передає з посиланням на високопоставлених співробітників поліції Reuters.

Обидва кривавих інциденти відбулися в районі другого за величиною кенійського міста Момбаса. Поліцейські зазнали нападу невідомих людей, озброєних мачете. На думку поліції, принаймні один з нападів був організований сепаратистським рухом Республіканська рада Момбаси, що добиваються відокремлення популярного серед туристів узбережжя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мурсі оголосив надзвичайний стан у трьох провінціях Єгипту

Ще щонайменше п'ять осіб було вбито у прибережному місті Кіліфі. Там на людей, які з ночі вишикувалися біля виборчих дільниць, напали невідомі, озброєні мачете. У результаті загинули двоє поліцейських, один співробітник Служби охорони дикої природи Кенії, а також двоє цивільних.

Вночі напади відбулися тому, що незважаючи на те, що виборчі дільниці в Кенії відкрилися в 6:00 за місцевим часом (5:00 за київським часом), багато виборців почали приходити до місць голосування ще до сходу сонця, щоб зайняти чергу. Це робиться для того, щоб мати можливість проголосувати навіть після офіційного закриття дільниць. Як показує практика, тим, хто встиг встати в чергу, дозволяють це зробити.

Нинішні вибори в Кенії проводяться вперше після прийняття нової конституції у 2010 році, покликаної запобігти повторенню насильства, яке послідувало після виборів у 2007 році. Спостерігачі описують їх як найважливіші вибори в історії країни.

Фаворитами гонки вважаються глава опозиції - 68-річний прем'єр-міністр Райла Одінга, який на попередніх виборах у 2007-му програв президенту Мваї Кібакі, і його 51-річний заступник - син першого президента Кенії Ухуру Кеньятта, якого Міжнародний кримінальний суд звинувачує у скоєнні злочинів проти людяності в тому ж 2007 році, коли після виборів у країні вибухнула політична криза і почалося кровопролиття, в результаті якого було вбито більше тисячі чоловік.

Крім вищезгаданих кандидатів, у виборах бере участь "напарник" Одінги - діючий віце-президент країни Стівен Калонзо Мусьока, який у разі перемоги збереже свій пост. У "тандемі" з Кеньятта балотується також обвинувачений МКС колишній міністр Вільям Руто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Єгипту узаконив шаріат

Для перемоги на виборах претенденту необхідно в першому турі набрати понад 50% голосів виборців і мінімум 25% голосів у більш ніж половині з 47 округів Кенії. При недоборі необхідного числа голосів, протягом 30 днів відбудеться другий тур, брати участь у якому будуть два кандидати, які отримали найбільшу кількість голосів.

Одночасно пройдуть вибори в місцеві органи влади. Виборці оберуть нових губернаторів і віце-губернаторів округів. Всього в східноафриканській країні з населенням в 42 млн осіб зареєстровано понад 14 млн виборців.

У зв'язку з виборами до місцевих органів влади агентство AP повідомляє про ще одне подвійне вбивство, яке сталося пізно ввечері в неділю в столиці іншої, Північно-Східної провінції Кенії, місті Гарісса. Там були вбиті фельдшер і водій Червоного хреста. Між тим, за словами офіційних осіб, справжньою метою замаху був якраз один з кандидатів у депутати, який, однак не постраждав.

Зараз ви читаєте новину «Криваві вибори у Кенії: 17 людей зарубали мачете». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути