середа, 11 липня 2012 22:00

Через бездощів'я озеро Синевир на Закарпатті обміліло на 2,5 м
9

Фото: Фото: Віктор Гомоль

Високогірне озеро Синевир, що знаходиться в однойменному національному природному парку в Міжгірському районі на Закарпатті помітно обміліло.

Через спеку та посуху рівень води впав майже на 2,5 м.

"Щороку приїздимо з родиною помилуватися цією перлиною Карпат. Озеро просто дивовижне. Правда, цього літа очам не повірили. Там де раніше була вода й плавали косяки форелі - прогулюються туристи. Рівень води впав щонайменше на 2-2,5 метри", - дивується Олег Павлюк із Луцька.

Озеро Синевир вважають найбільшим озером в українських Карпатах. Його площа становить майже 5 га, глибина сягає 22 метри. Воно знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свободівці" розгорнули 10-метровий прапор України на Говерлі та о. Несамовите

"Синевирське озеро називають ще Морським оком. Воно утворилося внаслідок перекриття річкової долини зсувами в післяльодовиковий період. Вода в ньому прозора й холодна. Навіть, у ці спекотні дні вона не прогрівається глибше 1 метра. Купатися й рибалити тут не дозволяють. Раніше забороняли вогнище розпалювати й намети напнути. А тепер за дозвіл беруть по 15 грн, а за 20 грн можна користуватися бесідкою", - розповідає друзям-туристам Андрій Омельчук зі Львова. Компанія збирається заночувати біля озера.

Місцеві мешканці не дивуються, що в озері стало менше води. Кажуть, рівень залежить від дощів.

"З озером усе гаразд. Його площа та глибина постійно змінюються в залежності від опадів. Озеро живлять також три гірські струмочки. Пройдуть дощі й вода одразу ж підніметься. Бували такі роки, що навесні та під час злив вода підходила до середини дерев'яних скульптур на другому березі й заливала оглядовий майданчик на цьому боці", - пояснює продавець із сувенірного кіоску на березі озера.

Посередині озера є острівець. Екскурсоводи розповідають відпочивальникам, що це вершина каменя на могилі дівчини Синь і її хлопця Вир. За переказами, парубка злі люди скинули з гори, а його кохана наплакала ціле озеро сліз і потім сама шугнула з кручі в озеро.

Прохід до озера коштує 10 грн з особи. Підйом, протяжністю понад кілометр, крутий і займає не менше півгодини. Він проходить уздовж гірських струмків по заасфальтованій дорозі. Дозволяють проїхати до Синевира й машиною. За проїзд беруть 25 грн.

Зараз ви читаєте новину «Через бездощів'я озеро Синевир на Закарпатті обміліло на 2,5 м». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути