четвер, 16 червня 2011 15:37

Гройсман: Наша держава не хоче лікувати ні тих, хто на волі, ні тих, хто у в'язниці

Гройсман: Наша держава не хоче лікувати ні тих, хто на волі, ні тих, хто у в'язниці

Учора народні депутати України 294 голосами прийняли закон "Про амністію". Це в першу чергу торкнеться найбільш незахищених категорій: неповнолітніх, вагітних, літніх людей, інвалідів. Про деякі нюанси цього заходу розповів координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман.

Багато хто хвилюється, що у зв'язку з цим може погіршитись криміногенна обстановка в країні. Проте, за словами правозахисника, це не так.

"Амністія не може позначитися на криміногенній обстановці в Україні. Тому що амністію вже роки зо два, або навіть два з половиною років не оголошували. А до цього була регулярною справою і жодного зв'язку між виходом людей по амністії і погіршенням криміногенної ситуації не відзначалось. Тому не треба очікувати що зараз буде інша ситуація", - розповів Дмитро Гройсман. Він також додав, що це "звичайна класична міра державного гуманізму, який взагалі не пов'язаний з загальною гуманізацією тюремної системи".

Юрист притримується поглядів, що наші тюрми не здатні виховувати.

"Наші тюрми дійсно виховують людей. Але вони виховують із людей злочинців. І на жаль тільки так. Є тільки негативний ефект. Тому що особа потрапляє в кримінальне середовище. І на це впливає не тільки оточення у камері, а і ті, хто охороняє і робить злочини проти цієї особи", - розповів він.

Нерідко так буває, що амністовані знову потрапляють за грати. Але в цьому є і частка вини держави, яка спонукає до злочинів, вважає правозахисник.

"Ситуації коли немає системи реабілітації та інших систем для виховання. Тому це спонукає до повторного злочину", - додав він.

Багатьох українців турбує ще той факт, що по закону мають вийти більше 5 тисяч хворих туберкульозом. У Дмитра Гройсмана на це є свій погляд: "Зараз в Україні близько одного відсотку є хворих на туберкульоз. А це приблизно 450 тисяч людей. Тому ті хворі, яких амністують суттєво ситуації не змінять. Проблема зовсім в іншому. Наша держава не хоче лікувати ні тих хто на волі, ні тих хто у в'язниці".

Зараз ви читаєте новину «Гройсман: Наша держава не хоче лікувати ні тих, хто на волі, ні тих, хто у в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути