пʼятниця, 17 червня 2011 05:45

Винуватці автоаварій не мають шансів на амністію

Верховна Рада ухвалила закон "Про амністію". Він дозволить достроково звільнити з місць позбавлення волі близько 10 тисяч ув'язнених.

— До 2008-го влада майже кожного року оголошувала амністію приблизно 4,5 тисячі засуджених. Нова редакція закону розширює перелік осіб, які претендують на дострокове звільнення, — коментує координатор програм Харківської правозахисної групи Андрій Діденко, 43 роки. — Це засуджені за умисні злочини на термін понад п'ять років, якщо вони відбули половину терміну ув'язнення. Інша категорія — особи, які мають неповнолітніх дітей, вагітні, хворіють на туберкульоз та онкологічні недуги, досягли пенсійного віку, ветерани війни, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС та інші.

Амністія не поширюється на злісних порушників режиму утримання. Це може створити умови для зловживань в адміністраціях установ з виконання покарань. Скажімо, засуджений підпадає під амністію, але адміністрація штучно створює йому кілька дисциплінарних порушень. Цим вона спонукає людину платити гроші, щоб не числитися у злісних порушниках режиму.

Дострокові звільнення загалом не впливають на криміногенну ситуацію. Суспільство не готове приймати людей із місць позбавлення волі, хоча вони — його продукт. Не працюють інструменти реабілітації таких осіб: працевлаштування, соціальна допомога. Деяка частина з амністованих згодом знову опиняються за ґратами. Хворі на туберкульоз і гепатит на волі взагалі припиняють лікування.

Представник Міжнародної амністії в Україні 39-річний Дмитро Гройсман додає, що закон "Про амністію" став суворіший.

— Тепер особи, які вчинили злочин з необережності, а це призвело до загибелі двох чи більше осіб, не зможуть вийти з ув'язнення. Тобто винуватці автоаварій, яких посадили на вісім років, практично не мають шансів на амністію.

Зараз ви читаєте новину «Винуватці автоаварій не мають шансів на амністію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути