Ексклюзиви
вівторок, 15 березня 2011 18:12

Єнакієвських шахтарів попередили, що не дадуть їм затопити батьківщину Януковича

Єнакієвських шахтарів попередили, що не дадуть їм затопити батьківщину Януковича

Шахтарям "Червоного жовтня" не дадуть затопити рідне місто Віктора Януковича - Єнакієве, а й грошей не обіцяють

На зарплату робітникам 13 шахт ДП "Укршахтгідрозахист" надійшли 4 тисячі гривень.

"Нас попередили, що піти на крайні заходи нам ніхто не дозволить, - розповів голова первинної профспілкової організації шахти "Червоний жовтень" Юрій Тесля. - Якщо ми перестанемо відкачувати воду, на шахту привезуть людей, які будуть робити цю роботу за нас. Але й грошей найближчим часом нам не обіцяють! Таке враження, що на нас всім наплювати! Ми звернулися до нардепа Михайла Чечетова, який свого часу балотувався по нашому округу і збираємося звернутися в прокуратуру".

Перед загрозою підтоплення шахтними водами місто Єнакієве Донецької області опинилося 3 березня. Тоді трудовий колектив шахти-водокачки "Червоний жовтень" пригрозив страйком. У нинішньому році працівники закритої шахти ще не отримували зарплату. У такій же ситуації опинилися всі інші шахти Донецької та Луганської областей, що входять в структуру держпідприємства "Укршахтгідрозахист". Всього їх 14 - по 7 у Луганській і Донецькій областях.

Фінансування "Укршахтгідрозахист" здійснюється виключно за рахунок коштів держбюджету.

Ліміт на 2011 рік для цього підприємства затверджено у сумі всього лише 71 тисячі гривень.

Причому, ліміт фінансування на 1-й квартал склав 12 тисяч. А фактично, як стверджує прес-служба Донецької облдержадміністрації, за два місяці 2011 року з бюджету надійшло 4 тисячі гривень.

Тоді як лише 142 робітникам "Червоного жовтня" потрібно на зарплату 378 тисяч гривень на місяць.

Минулого разу робітники "Червоного жовтня" погрожували зупинити роботу шахтних водовідливів в липні минулого року, тоді їх підтримали колеги з шахти "Новогродівська-2". Погроза подіяла: шахтарям повернули борг за 4 місяці. Цього разу до протесту єнакіївців ніхто не приєднався.

Повна зупинка "Червоного жовтня" загрожує масштабною екологічною катастрофою. Будуть затоплені не лише навколишні селища, а й найближчі шахти "Юнком" і "Червоний профінтерн". Перша з цих шахт зберігає усередині себе радіоактивну капсулу (вона утворилася після ядерного вибуху, який у якості наукового експерименту провели на шахті в радянські роки).

Зараз ви читаєте новину «Єнакієвських шахтарів попередили, що не дадуть їм затопити батьківщину Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути