четвер, 15 липня 2010 08:43

Шахтарі погрожують затопити батьківщину Януковича

Шахтарі погрожують затопити батьківщину Януковича

Працівники водовідливного комплексу шахт "Червоний Жовтень" та "Новогродівська-2" в Донецькій області через борги по зарплаті мають намір зупинити роботу водовідливів, що може призвести до підтоплення міст Єнакієве, Селидове та Новогродівка.

Шахта "Червоний Жовтень" у місті Єнакієве зупинена і працює лише на відкачування води, яка надходить сюди з усієї округи. Останній раз працівники шахти отримали свою заробітну плату ще в квітні, і вже майже чотири місяці трудовий колектив в 156 людей живе без зарплати. Люди знаходяться на межі відчаю і готові на крайні заходи - зупинити роботу водовідливного комплексу, що може мати непередбачувані наслідки для всього міста.

"Справа в тому, що шахта" Червоний Жовтень "- найнижча в місті, сюди стікається вода інших вугільних підприємств регіону. Її зупинка може стати катастрофою для Єнакієвого. Якщо водовідливної комплекс припинить роботу, під водою опиняться території, на яких розташовані житлові будинки, загрожує підтоплення та чинним шахтам. І тоді проблема одного держпідприємства перетвориться на екологічну катастрофу міського масштабу, від якої можуть постраждати люди ", - заявив голова первинної організації ППВП водовідливного комплексу шахти "Червоний Жовтень" Юрій Тесла.

В аналогічній критичній ситуації знаходяться й інші підприємства держпідприємства "Укршахтгідрозахист". Всього в об'єднання входить 13 гідрозахисних шахт у Донецькій і Луганській областях, які залишені для захисту гірничих виробок та навколишнього місцевості від затоплення. Фінансування практично кожного з цих підприємств в 2010 році або відсутній зовсім, або настільки мале, що на шахтах не вирішуються питання охорони праці, промислової безпеки, зростає заборгованість по заробітній платі.

Подібне становище склалося на підприємствах, які проходять реструктуризацію. Так, в Новогродівці трудовий колектив шахти "Новогродівська-2", яка відноситься до Донецької дирекції з ліквідації шахт, також чотири місяці не отримує заробітну плату. Щоб звернути увагу чиновників на свої проблеми, на шахті готуються до акції протесту. Гірники заявили, що - якщо їм не виплатять гроші – 16 липня також повністю зупинять відкачування води, що може призвести до підтоплення Селидове та Новогродівка.

"Варто зазначити, що розв'язати проблему одного держпідприємства набагато легше і, що важливо, дешевше, ніж рятувати від екологічної катастрофи цілі шахтарські міста, над якими загроза підтоплення з кожним днем нависає все більше і більше", - зазначають шахтарі.

Як повідомлялося, працівники шахтобудівного комплексу запланували на 21 липня загальногалузеву акцію протесту. Шахтарі обіцяють прийти під будівлю уряду і стуком касок заявити про своє право на гідну оплату праці.

РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Шахтарі погрожують затопити батьківщину Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути