вівторок, 19 липня 2022 20:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Доправлення західної зброї на фронт є головним болем для ЗСУ – WSJ

Доправлення західної зброї на фронт є головним болем для ЗСУ – WSJ
Українські військові мають труднощі з доставкою західної зброї на передову. Фото: Генштаб ЗСУ

Українські військові мають труднощі з доправленням західної зброї на передову. Зараз у бій з російськими загарбниками вступають сучасніші й ефективніші західні далекобійні артилерійські знаряддя.

Однак їхнє освоєння виявилося серйозною проблемою. Причиною стало те, що різні зразки надходять невеликими партіями, зазначило видання The Wall Street Journal.

"Нинішній підхід, за якого кожна країна передає батареї в частини, швидко перетворюється на логістичний кошмар для українських сил, оскільки для кожної батареї потрібна окрема система навчання, обслуговування і логістики", – сказали в лондонському Королівському інституті об'єднаних озброєнь.

Збройні сили України сьогодні застосовують гаубиці M777 зі Сполучених Штатів, Австралії та Канади, а також самохідну артилерію, як-от Caesar з Франції, PzH 2000 з Німеччини, американські M109 і AHS Krab з Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська ППО не може збивати всі російські ракети – Ігнат

"Жодна із цих систем не має нічого спільного. Боєприпаси мають бути взаємозамінними тощо. Але це не так", – наголосив експерт Джек Вотлінг.

Водночас аналітик Rand Corp. Скотт Бостон зазначив, що Україні дали не просто різні види зброї. Їй треба в короткий термін навчитися поводитися з озброєнням та обслуговувати його.

"Коли ви переходите на платформи нерадянського походження, вам доводиться мати справу з багатьма речами, яких раніше не було в грі. Багато що з радянської спадщини – це машини, які лагодиш молотком і гайковим ключем, грубою силою, мастилом і молитвою", – додав він.

Міністр оборони Олексій Резніков відповів на занепокоєння Заходу щодо контрабанди зброї, отриманої від закордонних партнерів для оборони від загарбників. Він запевнив, що Україна не вивозить контрабандою озброєння.

Очільник Міноборони повідомив, що деякі держави-союзниці направили своїх військових представників, щоб спостерігати за потоком наданої ними зброї Україні.

Резніков зазначив, що українські військові використовують програмне забезпечення НАТО, придбане 2019 року. Застосовують його для моніторингу дислокації та використання західної зброї. І країни Північноатлантичного альянсу мають доступ до цієї інформації.

Зараз ви читаєте новину «Доправлення західної зброї на фронт є головним болем для ЗСУ – WSJ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути