Ексклюзиви
пʼятниця, 15 липня 2022 17:04

Спецтема: Війна Росії проти України

"Нам треба вижити" – Резніков відповів на чутки про контрабанду західної зброї з України

"Нам треба вижити" – Резніков відповів на чутки про контрабанду західної зброї з України
Міністр оборони Олексій Резніков відповів на занепокоєння Заходу щодо контрабанди зброї з України. Фото: facebook.com/reznikovoleksii

Міністр оборони Олексій Резніков відповів на занепокоєння Заходу щодо контрабанди зброї, отриманої від закордонних партнерів для оборони від загарбників.

Він запевнив в інтерв'ю виданню Financial Times, що Україна не вивозить контрабандою озброєння.

"Нам треба вижити. У нас немає підстав вивозити зброю з України", – сказав він.

Очільник Міноборони повідомив, що деякі держави-союзниці направили своїх військових представників, щоб спостерігати за потоком наданої ними зброї Україні.

Резніков зазначив, що українські військові використовують програмне забезпечення НАТО, придбане 2019 року. Застосовують його для моніторингу дислокації та використання західної зброї. І країни Північноатлантичного альянсу мають доступ до цієї інформації.

За його словами, дію цієї системи поширять до рівня бригад і, імовірно, батальйонів. Київ консультуватиметься з партнерами щодо того, як далеко її поширювати. Також Україна розробляє ще дві системи відстеження, які працюватимуть паралельно з програмним забезпеченням НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ракетний терор Росії – Зеленський показав фото українських міст після обстрілів

Резніков наполіг, що немає жодних шансів на викрадення озброєння з України. Воно має GPS-трекери, тож західні військові супутники можуть його відстежувати.

Також він припустив, що теоретично з України в країни Євросоюзу можуть вивозити вогнепальну зброю типу автоматів. Однак ні митниці, ні уряду не надходила інформація про такі випадки від Європолу або від поліції ЄС.

Видання пояснило, що представники Євросоюзу й Північноатлантичного альянсу висловлювали побажання, щоб Київ краще відстежував отриману від західних партнерів зброю. У країн-союзниць є побоювання, що її контрабандою вивозять на чорний ринок Європи.

Збройні сили України потребують сучасних літаків і танків, тому Міністерство оборони над цим працює. Проте відповіді від західних партнерів поки що немає. Про це розповів Резніков.

Також Україна потребує сучасних систем протиракетної оборони. Це дозволить ефективно протистояти ударам по наших містах. Українська оборона більшою мірою протиповітряна, тобто проти літаків.

На полі бою відбудуться серйозні зміни на користь України. Це може статися вже до кінця 2022 року, заявив Резніков. Він висловив впевненість, що Україна отримає більше систем великої дальності, зокрема, американських реактивних систем залпового вогню HIMARS, які вже "змінили правила гри у війні".

Зараз ви читаєте новину «"Нам треба вижити" – Резніков відповів на чутки про контрабанду західної зброї з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути