Ексклюзиви
пʼятниця, 15 листопада 2013 15:19

Донецького високопосадовця відправили у в'язницю на 5 років

Донецького високопосадовця відправили у в'язницю на 5 років
На фото - Іван Пащенко на святкуванні дня працівника сільського господарства восени 2011 року

15 листопада апеляційний суд Донецької області виніс вирок керівнику управління Донецької обласної державної адміністрації. За шахрайство і зловживання владою чиновника засудили до 5 років позбавлення волі - про це повідомляє прес-служба Донецької обласної прокуратури. В ході суду було встановлено, що чиновник отримав 1,4 мільйона гривень за своє сприяння в отриманні бюджетної компенсації.

Начальника управління визнали винним за ч.4 ст. 190 (шахрайство), ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем) , ст.27 , ст. 15, ст. 369 (підбурювання до замаху на дачу хабара) КК України. Ворошиловським районним судом Донецька чиновник був засуджений до 2,5 років позбавлення волі з конфіскацією та позбавленням права обіймати посади строком на 3 роки.

Прокуратура області оскаржила м'який вирок. Апеляційним судом покарання було збільшено до 5 років в'язниці з конфіскацією.

У повідомленні прокуратури не вказано прізвище чиновника, але кажуть, що мова йде про колишнього начальника головного управління агропромислового розвитку Донецької облдержадміністрації Івана Пащенка.

Пащенко був затриманий 6 січня 2012 року при отриманні грошової винагороди. Донецьке агропідприємство в 2009 році ввів в експлуатацію реконструйований за рахунок власних коштів комплекс по вирощуванню свиней. За законом мають право на отримання державної компенсації за реконструкцію. Керівництво ТОВ тричі подавало заявку та необхідний пакет документів на конкурсну комісію і всі три рази отримувало відмову з формальних підстав.

Як слідство вважало, чиновник вирішив використати своє службове становище для особистого збагачення і зажадав 30% від суми компенсації.

Наприкінці  2011 року підприємство отримало перший транш компенсації в розмірі майже 1,5 млн. гривень, що і стало предметом хабара.

Як розповіла суду заступник директора з виробництва тваринницького підприємства, близько 8.00 6 січня 2012 року вона прийшла в донецьку обласну міліцію та розповіла, що у неї вимагають аж 140 тисяч євро. Платити чиновнику, як сказала дама, її агрофірмі не хочеться, тому що фірма працює за законом. В той же день 48-річного Івана Пащенка взяли в момент передачі грошей. Це сталося прямо в його автомобілі біля будівлі, де знаходиться управління агропромислового розвитку - з купюрами по 500 грн.

Суд обрав чиновнику запобіжний захід у вигляді арешту.

Підлеглі Пащенка відразу виступили на його захист. Припустили, що його підставили, щоб звільнити місце для когось "свого". Дружина затриманого назвала інцидент непорозумінням.

"Ми живемо дуже скромно, у нас немає ніякої розкоші", - повідомила жінка.

А от донецькі підприємці, які займаються сільським господарством, впевнені, що без хабара неможливо отримати таку велику державну допомогу. Необхідний відкат, за чутками, становить від 30% до 50 % розміру допомоги. Причому, ніхто не сумнівається, що відкат чиновник вимагав не для себе, а для донецького та київського начальства.

Буквально за кілька днів до інциденту з хабарем губернатор Андрій Шишацький звільнив із займаної посади свого заступника з питань агропромислового комплексу Кіма Берестового, який курував сферу агропромислового комплексу.

Іван Пащенко в Донецькій обласній державній адміністрації вважався кандидатурою Кіма Берестового, а обидва вони - людьми колишнього губернатора Анатолія Близнюка.

Спочатку проти Пащенка порушили справу за ч. 4 ст. 368 КК України "Отримання хабара в особливо великих розмірах. За цією ж статтею справа передавалася до суду. Чиновнику загрожувало до 12 років колонії.

Зараз ви читаєте новину «Донецького високопосадовця відправили у в'язницю на 5 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути