пʼятниця, 08 листопада 2013 09:42

Екс-ректора Мельника можуть "зцапати" у Литві - ЗМІ

Екс-ректора Мельника можуть "зцапати" у Литві - ЗМІ
Фото: vesti.ua

Для Петра Мельника, який втік з-під домашнього арешту на початку вересня, каліфорнійські канікули можуть закінчитися. Незважаючи на те, що він в'їхав на територію США, як громадянин Литви, без візи і злочинів там не здійснював, у американської міграційної влади все ж можуть виникнути до нього питання.

Плюс офіційний Вашингтон може зробити в бік України жест доброї волі і відреагувати на лист Генеральної прокуратури України. Це побічно підтверджує один з адвокатів Мельника.

"Хоча договору між США та Україною про видачу злочинців немає, все ж на лист Генпрокуратури з проханням надати правову допомогу в розслідуванні справи Петра Мельника може бути реакція, - припускає адвокат Олексій Назаренко. - Звичайно ж ні про яку екстрадицію мови бути не може - Мельник не скоював ніяких злочинів в США, однак можуть зробити жест доброї волі в рамках хороших дипломатичних відносин і вислати в ту країну, звідки він прилетів. Це буде вирішувати американська юстиція".

Як відомо, Мельник підготував шляхи відходу заздалегідь і в 2004 році, за даними нардепа Геннадія Москаля, обзавівся литовським паспортом, автоматично ставши громадянином Євросоюзу. З цим документом він і в'їхав в США - для цього потрібно було всього лише за два дні до поїздки заповнити спеціальну форму в інтернеті і мати на руках біометричний паспорт.

Якщо навіть Держдеп США вирішить проігнорувати лист української прокуратури, Петра Мельника чекає інший підступ - в США з литовським паспортом без візи можна залишатися не більше 90 днів на рік і при цьому не можна працювати і вчитися.

Міграційне законодавство говорить, якщо поїздка планується для влаштування на роботу або навчання, потрібно звернутися за візою в американське консульство.

Так як Мельник встиг перевести свої фінанси за кордон - то навряд чи йому знадобиться працювати, а вже тим більше вчитися. Однак день "Ч" для нього настає 8 грудня 2013 року, коли минає 90 днів. Джерела в слідстві допускають, що йому доведеться повернутися на конспіративну квартиру у Литву, щоб не отримати депортацію і пересидіти до січня 2014-го, щоб знову виграти 90 пільгових днів. А тут його вже цілком може зцапати Інтерпол - в рамках ЄС діє угода з Україною про видачу правопорушників.

Знаючі люди у МВС кажуть, що саме на цей запасний варіант і розраховують і вже готують засідку Мельнику в Прибалтиці на грудень. Є і ще один варіант порятунку для опального ректора - попросити у США політичного притулку, однак адвокат вважає, що він цього робити не буде.

Нагадаємо, ректора Національного університету Державної податкової служби України Петра Мельника затримали 27 липня під час отримання хабара. В ході обшуку в кабінеті ректора були виявлені 30 тис. дол.

Зараз ви читаєте новину «Екс-ректора Мельника можуть "зцапати" у Литві - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути