понеділок, 03 вересня 2012 16:14

До підозрюваного у замаху на Путіна майже місяць не можуть потрапити адвокати

До підозрюваного у замаху на Путіна майже місяць не можуть потрапити адвокати
Питання про отримання Осмаєвим політичного притулку досі остаточно не вирішене. Фото: asfera.info

Адвокати головного підозрюваного у справі про підготовку теракту проти президента Російської Федерації Володимира Путіна Адама Осмаєва не можуть потрапити до свого підзахисного з 18 липня.

Як розповіла цивільна дружина Осмаєва Аміна Окуєва, в даний час захист намагається добитися від прокуратури проведення зустрічі адвокатів з Осмаєвим.

Вона також розповіла, що питання про отримання Осмаєвим політичного притулку в Грузії або Фінляндії досі остаточно не вирішене.

"Нової інформації в цьому питанні немає", - сказала Окуєва.

Як повідомлялося, 4 лютого в Одесі в ході спеціальної операції було затримано ймовірних злочинців, які перебували в міжнародному розшуку. Ці особи підозрюються у скоєнні вибуху в Одесі 4 січня 2012 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейський суд з прав людини рекомендує Україні не видавати Росії Осмаєва

Генпрокуратура України направила кримінальну справу, порушену раніше органами МВС за ст. 263 КК України ("Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами"), для розслідування в слідчий відділ УСБУ Одеської області. Громадянин Казахстану Пьянзін, який отримав під час інциденту травми, був затриманий і почав активно співпрацювати зі слідством, повідомивши, що лідером їх групи був Осмаєв, якого невдовзі затримали.

У лютому в СБУ підтвердили інформацію про те, що російські і українські спецслужби запобігли планам затриманих в Одесі Осмаева і Пьянзіна вчинити замах на прем'єр-міністра Росії Путіна після президентських виборів у РФ.

У березні свідчення підозрюваних дозволили порушити стосовно затриманих справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 258-3 КК України ("створення терористичної організації"), ст. 14, ст. 258 КК України ("підготовка теракту").

Генпрокуратура України після затримання підозрюваних отримала запит від Генпрокуратури РФ про видачу їх. Апеляційний суд Одеської області 14 серпня підтримав пропозицію прокуратури про екстрадицію в Росію Осмаєва, однак після рекомендацій Євросуду з прав людини процедура була припинена.

22 серпня генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що Київ не буде екстрадувати головного підозрюваного у справі про підготовку теракту проти Путіна Осмаєва до прийняття рішення Європейським судом з прав людини щодо законності його видачі.

"Почекаємо цього рішення, і потім Генпрокуратура буде приймати свої рішення", - сказав генпрокурор на прес-конференції в Одесі.

Зараз ви читаєте новину «До підозрюваного у замаху на Путіна майже місяць не можуть потрапити адвокати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути