понеділок, 20 серпня 2012 18:30

Європейський суд з прав людини рекомендує Україні не видавати Росії Осмаєва

Європейський суд з прав людини рекомендує Україні не видавати Росії Осмаєва
Суд прийняв це рішення ще в п'ятницю. Фото: thefreedomofspeechobserver.blogspot.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв рішення рекомендувати Україні тимчасово не видавати Російській Федерації головного підозрюваного у справі про підготовку замаху на президента РФ Володимира Путіна Адама Осмаєва.

Як розповіла в понеділок агентству "Інтерфакс-Україна" громадянська дружина Осмаєва Аміна Окуєва, ЕСПЛ ще не приступив до розгляду справи по суті, але оскільки мова йде про питання життя і смерті людини, рекомендував Україні призупинити процес екстрадиції до закінчення розгляду справи.

"Суд прийняв це рішення ще в п'ятницю. Тільки сьогодні ми дізналися про це. Звичайно, рішення європейського суду має рекомендаційний характер. Але ще не було випадку, щоб до цього рішення не прислухалися", - сказала Окуєва.

Вона також додала, що з дня на день захист та рідні підозрюваного очікують реакції президента України Віктора Януковича, якому вони також направили всі скарги Осмаєва і всі документи по справі.

Як повідомлялося, 4 лютого в Одесі в ході спеціальної операції були затримані злочинці, які перебували в міжнародному розшуку. Ці особи підозрюються в скоєнні вибуху в Одесі 4 січня 2012 року. Під час вибуху загинув 26-річний громадянин РФ Руслан Мадаєв і серйозно постраждав 28-річний громадянин Казахстану І.Пьянзін.

Генпрокуратура України направила кримінальну справу, порушену раніше органами МВС за ст. 263 КК України ("незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами"), для розслідування в слідчий відділ УСБУ Одеської області. На місці пожежі були знайдені елементи саморобних вибухових пристроїв. Отримавши при інциденті травми, Пьянзін був затриманий і почав активно співпрацювати зі слідством, повідомивши, що лідером їхньої групи був Осман (його затримали в Одесі в лютому).

27 лютого в СБУ підтвердили інформацію про те, що російські та українські спецслужби запобігли планам терористів, затриманих в Одесі, які готували замах на прем'єр-міністра Росії Путіна після президентських виборів у РФ.

Генеральна прокуратура України отримала запит від Генпрокуратури РФ про видачу Осмаєва, підозрюваного в причетності до підготовки замаху на Путіна. У березні 2011 року свідчення підозрюваних дозволили порушити відносно затриманих справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 258-3 КК України ("створення терористичної організації"), ст. 14, ст. 258 КК України ("підготовка теракту").

Зараз ви читаєте новину «Європейський суд з прав людини рекомендує Україні не видавати Росії Осмаєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути