понеділок, 04 липня 2011 11:31

День незалежності Білорусі відзначився масовими арештами
17

Фото: Фото: Reuters

У Мінську та інших містах Білорусі в неділю ввечері відбулися несанкціоновані акції "мовчазного протесту", організовувані активістами через соціальні мережі.

Опозиційні сайти повідомляють про затримання і дії міліції задля припинення мітингів. За їхніми відомостями, ОМОН діяв жорстоко, бив журналістів. В одного забрали фотокамеру і топтали її на землі ногами.

У Мінську за кілька годин до початку акції в центр почали стягуватися сили безпеки і машини для перевезення затриманих. На вулицях і площах спостерігалося велике скупчення співробітників міліції, було багато людей у цивільному з раціями.

Біля вокзалу та найближчої станції метро через кожні кілька метрів стояли особи в цивільному одязі з навушниками. Вони вели відеозйомку і перевіряли паспорти у молоді, заявляючи, що на цьому місці буде спецзахід.

Потім на Привокзальній площі почалися затримання. Затримано більш як 100 осіб, повідомляє правозахисний центр "Весна".

За їхніми даними, у Фрунзенському РУВС утримується майже 70 осіб, в Заводському - близько 30, багато затриманих в Жовтневому РУВС, серед них є жінки, одна з них вагітна.

Свідки бачили кілька переповнених автозаків, що виїжджали у невідомому напрямку. Людей валили на асфальт і затягували в машини.

Правоохоронні органи затримували всіх, хто аплодував, без винятку, як літніх людей, так і молодих, повідомляють очевидці. Для розгону людей кілька разів було застосовано сльозогінний газ. ОМОН перешкоджав роботі журналістів, у них відбирали фототехніку.

Зокрема, була зроблена спроба затримати польську журналістку Агнєшку Лехтарович, проте та пред'явила редакційне посвідчення, і її відпустили.

Водночас білоруських журналістів затримували, незважаючи на наявність документів, зокрема інтернет-ЗМІ, чиї дані збирає "Хартія'97", повідомляють про затримання Юлії Дорошкевич - фотокореспондентки бєларуської опозиційної газети "Наша Нiва".

Крім того, на очах журналістів група співробітників бєларуських спецслужб в цивільному зламала двері припаркованого біля вокзалу "Мерседеса", з вікна якого звучала пісня Віктора Цоя "Мы ждем перемен". Із застосуванням сили з салону витягнули одного з пасажирів, у машину сів співробітник ДАІ, і "заарештований "Мерседес" було перепроваджено для огляду.

Пасажири і перехожі обурювалися діями людей в цивільному, якими командував Ігор Євсеєв, начальник столичної міліції громадської безпеки.

Саме він на нещодавній прес-конференції в Мінську роз'яснив, що безкарно в День незалежності можна аплодувати тільки в двох випадках. "Якщо це будуть оплески нашим ветеранам і військовим, то, звичайно, аплодувати можна", - заявив Євсеєв.

Раніше з нагоди Дня незалежності у столиці за безпрецедентних заходів безпеки відбувся військовий парад, який беззмінний президент Олександр Лукашенко приймав разом з семирічним позашлюбним сином Колею.

Він заявив, що країні намагаються нав'язати безсовісний сценарій "кольорових революцій" і поставити Білорусь на коліна. "Цього не буде", - підсумував він.

У свою чергу, один з організаторів "протесту аплодувальників" В'ячеслав Діанов визнав, що акція під час параду "не вдалася через об'єктивні обставини".

В суботу і неділю у Білорусі було заблоковано доступ до сторінок в соціальних мережах, створених групами, що закликають до протестів проти політики влади.

Зараз ви читаєте новину «День незалежності Білорусі відзначився масовими арештами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути