четвер, 26 жовтня 2017 18:47

Що відомо про теракт і хто такий Мосійчук - всі подробиці в одному матеріалі
12

25 жовтня о 22:05 на вул. Адама Міцкевича, 8 підірвали мопед. У цей час з будинку виходив нардеп-"радикал" Ігор Мосійчук з охоронцем та політолог Віталій Бала. Загинув бодігард нардепа Руслан Кушнір та перехожий Михайло Морміль. До лікарні також потрапила киянка Надія Тарасенко.

Gazeta.ua зібрала інформацію, що відомо про цей злочин.

Мосійчук та Бала виходили з приміщення телеканалу "Еспресо", що розташований у колишньому бомбосховищі - в підвалі будинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скоєно замах на нардепа Мосійчука

"Я залишився живий лише завдяки моєму загиблому охоронцю Руслану - він штовхнув мене на землю в момент направленого вибуху. Мене охоплює несамовитий біль за нього, за його родину. Я докладатиму всіх зусиль, щоб допомогти його сім'ї, знайти і покарати винних у загибелі", - сказав Мосійчук.

Мосійчука в клініку "Борис" одразу відвіз водій на власному авто. Співробітники телеканалу викликали швидку допомогу та поліцію.

"Бала і Мосійчук о 22:01 покинули студію і вийшли до гостьового дивана, де ще протягом хвилини обговорювали тему бесіди. Потім вони сходами пішли на перший поверх. Секунд через 30 пролунав вибух, від якого заклало вуха", – розповіла гостьовий редактор телеканалу Ірина Вузлова.

Місце вибуху біля телеканалу Еспресо
Фото: Андрій ЖИГАЙЛО
Місце вибуху біля телеканалу Еспресо
Місце вибуху біля телеканалу Еспресо
Кульки, які знайшли на місці вибуху
Місце вибуху біля телеканалу Еспресо

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За 20 хвилин до закінчення ефіру моторолера ще не було на місці подій" - нові подробиці вибуху

Мопед і вибухівка

Ігор Мосійчук свою участь у вечірньому ефірі на телеканалі анонсував у Facebook близько 12 години дня. Сьогодні вранці допис видалили.

За словами співробітників телеканалу, за 20 хв до ефіру мопеда не було поруч із входом. Це була модель Viper Storm.

Ветеран АТО Андрій Шор припускає, що на мопед повісили міну МОН-50.

"Схоже на погано вицілену МОН-50 з кульками (рідкість, але є) або саморобку. Везіння Мосійчука, схоже, що вицілити лівіше-нижче, втім, на мопеді прицілити майже і неможливо, це зрозуміло. Або поспішили привести в дію. І велику частину прийняв охоронець біля машини). Або якийсь варіант розтяжки або датчика вкрай малоймовірно, але можливо - там якась тумба поруч. Вибухівка була начинена металевими кульками 6,35 мм".

"Цілком ймовірна причина промаху - якщо детонатор телефон, доводиться враховувати затримку набору, не встигли увійти в зону ураження. Поранення Мосійчука - множинні ноги, живіт без проникаючих, рука. Цікаво, чи був він у бронежелеті. Бала - уламки мопеда в печінку і легені - проникаючі", - додав він.

Автор: Андрій Шор
  Кульки, які знайшли на місці вибуху
Кульки, які знайшли на місці вибуху
Автор: Андрій Шор
  Направлення вибуху
Направлення вибуху

Зловмисники дистанційно увімкнули вибуховий пристрій, встановлений на припаркованому біля місця вибуху моторолері, підтвердив голова Національної поліції Сергій Князєв.

Еквівалент вибухового пристрою становив приблизно 400-600 г тротилу.

Що відомом про потерпілих

Депутат Ігор Мосійчук отримав осколкове поранення. Нардепа прооперували і перевели в реанімацію. За словами медиків, хірургічне втручання пройшло успішно. Він прийшов до тями. Відповідає на коментарі в соцмережі Facebook.

Автор: Дмитро Лінько
  Ігор Мосійчук в клініці "Борис" перед операцією
Ігор Мосійчук в клініці "Борис" перед операцією

Віталій Бала - політолог, директор "Агентства моделювання ситуацій". У нього пошкоджені легені, печінка, внутрішні органи. Його прооперували, лікарі оцінюють стан як стабільний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо про стан політтехнолога Віталія Бали

Надія Тарасенко — киянка, яка йшла вулицею додому. Осколки потрапили їй у голову. Жінку прооперували, вона отямилася, але продовжує перебувати в реанімації.

"Моя мама у важкому стані в лікарні з черепно-мозговою травмою. Якісь скоти підірвали вибухівку під "Еспрессо", де вона йшла з роботи. Хочу подивитись в очі тому виродку, що натиснув на кнопку, прирікаючи на жахливу участь невинну людину", - написала донька Надії Тарасенко Ірина Рубицька.

Загиблі

30-річний тілохоронець Руслан Кушнір. Працював із нардепом близько місяця. До 2013 року служив у полку поліції особливого призначення, колишній "Беркут". Нардеп Андрій Лозовий стверджує, що охоронець пожертвував собою - прикрив депутата своїм тілом.

36-річний підполковник поліції у відставці Михайло Морміль. Звільнився з органів у 2015 році за станом здоров'я. Займався приватною юридичною практикою. Випадково проходив повз місце вибуху - живе у сусідньому під'їзді. Отримав множинні травми, не сумісні з життям: закрита черепно-мозкова, осколкові поранення, перелом склепіння черепа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замах на Мосійчука: у загиблого підполковника залишилася хвора мати

Оцінка подій

Міністерство внутрішніх справ України повідомило, що вибух кваліфікують як теракт. Відкрито кримінальне провадження за статтею терористичний акт. Його розслідуватиме головне управління Служби безпеки України у Києві. Процесуальне керівництво здійснюватиме прокуратура столиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух під телеканалом розслідуватимуть, як терористичний акт

Версії: чеченці чи бандитські розбірки

Версії подій вранці оголосив заступник прокурора Києва Павло Кононенко.

Перша версія - замах на вбивство Мосійчука, організований спецслужбами Російської Федерації. У 2014 році президент Чечні Рамзан Кадиров наказав "дістати" депутатів Юрія Березу, Андрія Левуса та Ігоря Мосійчука. Вони підтримали напад бойовиків на Грозний, внаслідок чого загинули 14 поплічників Кадирова.

Друга версія - політична діяльність Мосійчука та його громадська позиція.

Третя версія - злочин на особистому ґрунт, спрямований на Мосійчука.

Четверта версія — замах на політолога Віктора Балу.

П'ята версія - замаху на вбивство будь-якого політичного чи громадського діяча, який міг перебувати на телеканалі у цей час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Версії замаху на Мосійчука: від Кадирова до сільських виборів

Шоста версія - замах може бути пов'язаний із виборчою кампанією до територіальних громад, яку Мосійчук з однопартійцями активно проводив на Полтавщині. Про це заявляє депутат-радикал Олег Авраменко.

Сьома версія - деякі ЗМІ припустили, що замах міг стати наслідком боротьби за так званий "будинок Арбузова". Це будівля, яка належала екс-голові Нацбанку Сергію Арбузову. У 2014 році ,в будинок поселились переселенці та добровольці "Правого сектора" та ОУН. Лідера останнього Миколу Коханівського арештувала поліція за стрільбу з пістолета серед вулиці. Мосійчук днями активно захищав у суді і хотів узяти на поруки.

Хто такий Ігор Мосійчук

Ігор Мосійчук уродженець міста Лубни на Полтавщині. 18 липня 1995 року під час похорону Патріарха Володимира брав участь у бійці між УНСОвцями та "Беркутом". У 1996 році пів року відсидів за це в полтавській тюрмі. Став членом Соціал-національної асамблеї. Жив у місті Василькові на Київщині, де був редактором місцевої газети та депутатом. 2011-го його зарештували за підозрою у підготовці теракту. Їх групу назвали "васильківські терористи". З серпня 2011 року по лютий 2014-го сидів в Лук'янівському слідчому ізолятору.

Отримав шість років ув'язнення. Амністований у лютому 2014-го після перемоги Євромайдану. Справа була закрита за відсутністю складу злочину.

Після звільнення Ігор Мосійчук вступив до лав полку "Азов", де працював прес-секретарем. Але пробув там менше двох місяців.

"Наші шляхи розійшлися. У нього свій політичний шлях, у нас свій військовий. Так що немає сенсу коментувати", – заявив екс-командир полку Андрій Білецький.

Того ж року, Мосійчук обрався до Київради, а потім і до Верховної Ради від Радикальної партії Ляшка.

7 вересня 2015 року тодішній генпрокурор Віктор Шокін показав відео, як Мосійчук бере хабар у 100 тис. грн. Ролик продемострували на засіданні парламенту. Гроші нібито він взяв за вирішення питань з державними органами за кар'єр піску на Полтавщині. Рада того ж дня надала дозвіл на арешт Ігоря Мосійчука.

"Вони вигадали, зробили це відео, щоб спаплюжити мене в очах людей. Мова йде про помсту генпрокурора Віктора Шокіна за звинувачення на його адресу про те, що він знищив матеріали справи Ґонгадзе, а саму справу сфальсифікував", - поясни Мосійчук.

20 травня 2016 року Генеральна прокуратура відкликала своє подання на арешт народного депутата.

Про що говорять політики та експерти

"Замах на Мосійчука пов'язаний із його професійною діяльністю і політичною позицією. Очевидно, це робота ворожих спецслужб, бо працювали професійно", - лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

"Замах на Мосійчука це справа рук Кадирова. Сумнівів немає!", - Дмитро Лінько, депутат від Радикальної партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп Мосійчук розстріляв портрет Кадирова зі словами: "Слава вільній Ічкерії"

"Це особливості гібридної війни. І розрахована вона не тільки на українську аудиторію, але й російську. Тепер російським пропагандистам буде що обговорювати. Ганьбитимуть Україну, яка нібито нічого не може зробити. Ніхто в Росії не говорить, що у нас почала зростати економіка, запускаються підприємства. Всі будуть говорити про вибухи і вбивства", - журналіст Олег Єльцов.

"Раніше така ж доля спіткала журналіста Павла Шеремета, співробітника ГУР МО Максима Шаповала, полковника контррозвідки Юрія Возного, підполковника Олександра Хараберюша. Така ж доля в січні цього року була уготована й мені", - народний депутат Антон Геращенко.

"Не в персоналіях справа. Важливо відчувати себе на вулицях наших міст - хоч великих, хоч маленьких, хоч вночі, хоч удень - у безпеці. Так-так, у безпеці. Цього немає вже давно. Забуте відчуття", - журналіст Соня Кошкіна.

"Місце, де розташований телеканал, зручне для здійснення такого теракту. Підрив скутерів і мопедів, до речі, улюблений метод політичного вбивства спецслужб. Що опосередковано вказує на причетність росіян. Влада в Києві може запровадити особливий режим безпеки", - політтехнолог Тарас Березовець.

"Я разом із російським слідом розглядав би українську складову. Тим паче, Мосійчук дуже активний депутат. Він як член комітету по боротьбі з організованою злочинністю завжди на вістрі питань, де є колективне порушення прав. Останні були справи Коханівського, ветеранів АТО", - депутат від Радикальної партії Юрій Чижмарь.

"Висловлюю глибокі співчуття родинам загиблих внаслідок вибуху біля телеканалу "Еспресо". Щиро бажаю одужання пораненим. Рішуче вимагаю від правоохоронців якнайшвидше розкрити цей кривавий і жорстокий злочин", - президент Петро Порошенко.

Реакція РФ

"Абсолютно необгрунтовані ні на чому, голослівні, істеричні звинувачення з Києва, які звучать не тільки на адресу Рамзана Кадирова, а й усіх, хто займає хоч які-небудь посади в Москві", - прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Путіна прокоментували замах на Мосійчука

"Він уже виконав відведену йому роль і зараз став комусь непотрібним, став заважати комусь, вірніше, окремій організації, яких там десятки. Самі депутата Мосійчука підірвали і підняли шум: "Чеченська Республіка","Слід Кадирова. Ми давно забули про його існування. Мосійчук – клоун, жалюгідний блазень, який показав свою нікчемність, стріляючи по портрету Кадирова. Мосійчук, Саакашвілі та інші вже давно довели, що собою являє нинішнє керівництво України", - глава Чечні Рамзан Кадиров.

На ефір телеканалу Ігор Мосійчук та Віталій Бала приїхали прокоментувати справу лідера Добровольчого руху ОУН Миколи Коханівського. 23 жовтня його прихильники влаштували безлади в Святошинському суді Києва.

Зараз ви читаєте новину «Що відомо про теракт і хто такий Мосійчук - всі подробиці в одному матеріалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути