неділя, 25 грудня 2022 08:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Що змінилося на головних напрямках фронту ‒ свіжі карти бойових дій

На Луганщині російські війська припинили спроби наступу та перейшли до позиційних боїв у районі Дворічної.

При цьому загарбники продовжують обмежені контратаки, щоб відновити втрачені позиції на лінії Кремінна-Сватове. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Російські сили також спробували наступати у напрямку Стельмахівки та Надії. За даними російських джерел, війська РФ вели штурми у напрямку Макіївки та Червонопопівки. Намагалися наступати також біля населених пунктів Ямполівка Донецької області та в районі Білогорівки.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Харківській та Луганській областях
Карта бойових дій у Харківській та Луганській областях

24 грудня українські сили продовжували завдавати ударів по російських тилах. Російські джерела стверджують, що українські війська завдали ударів по Половинкиному Луганської області ракетами HIMARS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб розповів про ситуацію в області, де окупанти чекають наступу ЗСУ

На Донеччині російські війська продовжували вести наступальні операції у районі Бахмута. За даними українського Генштабу, ЗСУ відбили атаки російських військ у районі Бахмута.

Російські військкори стверджують, що на північний схід від Бахмута в районі Підгородні також йдуть запеклі бої. Російські війська нібито захопили опорні позиції на південних околицях селища. На східній околиці Бахмута тривають запеклі бої між українськими військами та найманцями "Вагнера".

Росіяни продовжують спроби наступу у районі Авдіївки. Генштаб України повідомив, що українські сили відбили атаки російських військ за 27 км на південний захід від Авдіївки в районі Красногорівки, Водяного та Мар'їнки.

За даними російських джерел, війська РФ просуваються далі до Мар'їнки, але українські сили зміцнилися на деяких позиціях у центрі населеного пункту. Водночас ЗСУ концентрують свої сили на західній околиці Мар'їнки.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

На півдні України 24 грудня російські сили не проводили жодних підтверджених наземних атак. Можливо, перекидали техніку з Донецької області на південний напрям. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив 24 грудня, що російські війська перекидають надзвичайно велику кількість бронетранспортерів та колон вантажівок через Маріуполь у бік Бердянська Запорізької області для зміцнення Мелітопольського фронту.

24 грудня російські війська завдали удару по житловому району Херсона з реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) "Град". Щонайменше 10 людей загинули й 55 зазнали поранень. Більшість, якщо не всі жертви, були цивільними особами.

Російські воєнкори заявили, що 23 грудня невстановлений спецпідрозділ РФ нібито висадився на острові Великий Потьомкін на південний захід від Херсона.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій на півдні України
Карта бойових дій на півдні України

Російські війська не змінили своєї тактики на півдні України і продовжують використовувати диверсійно-розвідувальні групи для розвідки островів на Дніпрі. За даними російських джерел, війська РФ відбили спроби українців висадитися на Кінбурнській косі. Джерело повідомило, що українські сили регулярно обстрілюють косу з далекобійної артилерії та знищили там невстановлену портову споруду.

24 грудня українські сили, імовірно, завдали удару безпілотником по об'єктах у Криму. На відео, опублікованому вранці 24 грудня, як повідомляється, видно вибух українського безпілотника, який атакує нафтопереробний завод у Нижньогірському районі Криму. Відомий блогер, пов'язаний з Кремлем, повідомив, що 24 грудня українські сили нібито запустили сім безпілотників китайського виробництва "Мугін-5" з міжнародного аеропорту "Одеса" для поразки цілей у Криму.

Протягом минулої доби російські загарбники завдали п'ять ракетних та авіаційний удар по українській території. Ворог також здійснив понад 90 обстрілів з РСЗВ, зокрема бив по цивільних об'єктах Херсона, де загинули мирні люди. Про це вранці 25 грудня повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Швидкість просування російських військ у районі Бахмута на Донеччині сповільнилася останніми днями. Військкори визнали, що ЗСУ відтіснили частини угруповання "Вагнера" на позиції, які вони обіймали кілька днів тому. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті.

Зараз ви читаєте новину «Що змінилося на головних напрямках фронту ‒ свіжі карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути