понеділок, 24 квітня 2023 07:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи загрожують російські кораблі українському контрнаступу: аналіз ISW

Чи загрожують російські кораблі українському контрнаступу: аналіз ISW
Аналітики вважають, що Росія може застосувати флот для відбиття контрнаступу ЗСУ. Фото: defence-ua.com

Для відбиття українського контрнаступу Росія може використати кораблі свого Чорноморського флоту.

Росіяни планують задіяти флот для відбиття контрнаступу на півдні України, особливо з просуванням боїв до узбережжя. Проте малоймовірно, що флот вплине на наземні операції. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадують, що українські захисники раніше пошкодили всі три фрегати Чорноморського флоту: "Адмірал Григорович", "Адмірал Ессен" та "Адмірал Макаров". Нині статус "Ессена" та "Григоровича" незрозумілий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в Росії звільнили командувача Тихоокеанського флоту: аналітики назвали причини

"За супутниковими знімками від 10 лютого 2023 року можна припустити, що "Григорович" йшов до Севастополя. Шість десантних кораблів є найважливішим активом з погляду можливостей прямого удару. Вони несуть ракетні комплекси для ударів по суходолу. ЧФ також має корвети, тральщики, протичовнові кораблі, ракетні катери та десантні кораблі в Чорному морі", ‒ йдеться у повідомленні.

Але вони навряд чи забезпечать Росії істотну оборонну перевагу проти контрнаступу ЗСУ на півдні України, вважають аналітики. Цим кораблям для завдання удару, ймовірно, доведеться підійти близько до берегової лінії, що зробить їх зручними цілями для берегової артилерії.

Російські кораблі в основному орієнтовані на протиповітряні, протикорабельні та протичовнові завдання і, як правило, не несуть великої кількості боєприпасів, що підходять для захисту від механізованих контрнаступальних операцій.

У тимчасово окупованому росіянами Севастополі вночі 24 квітня пролунали вибухи. "Губернатор" міста Михайло Развожаєв заявив про атаку надводних безпілотників.

Знищення рік тому українськими захисниками російського крейсера "Москва" було великим досягненням для України. Це значною мірою змінило хід війни. Зокрема, унеможливило висадку російського десанту на Одеському узбережжі. Про це у річницю знищення "Москви" заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

Зараз ви читаєте новину «Чи загрожують російські кораблі українському контрнаступу: аналіз ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути