вівторок, 16 серпня 2022 10:33

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ці істоти зайняли центр резервного управління" – Старух про ситуацію на Запорізькій АЕС

"Ці істоти зайняли центр резервного управління" – Старух про ситуацію на Запорізькій АЕС
Російські окупанти зайняли центр резервного управління Запорізької АЕС. Фото: eastnews.ua

Ситуація на Запорізькій атомній електростанції залишається напруженою й небезпечною не лише для області.

Наслідки можливої аварії можуть торкнутися і сусідніх регіонів та країн. Про це заявив керівник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух в етері телеканалу Апостроф TV.

"Проблема в тому, що повністю реалізувати заходи щодо цивільного захисту населення дуже важко, адже частина території є окупованою. Ці істоти зайняли центр резервного управління. Але здійснювати управління мають наші енергетики, навіть при невеликих аваріях. Тому ситуація дійсно складна", – зазначив він.

Зокрема, як повідомив керівник ЗОВА, зараз відбувається коригування плану евакуації з Енергодара та зони ризику радіаційного зараження з урахуванням військової ситуації. Ситуація також на контролі центральної влади.

"Розуміючи, що таке аварія в Чорнобилі, нехтувати жодною загрозою не можна. Зараз радіаційна ситуація на АЕС стабільна. Норма не перевищує показників. Але все може змінитися у будь-який момент через безглузду діяльність окупантів", – прокоментував глава області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАГАТЕ збирає місію на ЗАЕС – окупанти їм погрожують

Старух розповів і про евакуацію населення. Щодня мешканці області виїжджають до Запоріжжя. За минулий день до обласного центру прибули понад 1300 осіб. Переважна більшість – із Запорізької та Херсонської областей. Через загрозу можливої аварії на АЕС багато евакуюються й з Енергодара.

Залишається досі відкритим питання опалювального сезону в Запорізькій області.

"У нас ситуація на підконтрольній території йду за планом. Ремонтуються об'єкти, оновлюються котельні. Головне, щоб був газ, адже обласний центр газифікований. Тут ми прораховуємо всі види робіт із забезпечення альтернативними джерелами пунктів обігріву та лікарень. Опрацьовується й можлива евакуація у випадку відсутності газу", – наголосив глава ЗОВА.

14 серпня російські окупанти знову обстріляли Запорізьку АЕС, загинув працівник станції Максим Марко. Двоє мешканців Енергодара отримали поранення.

Минулого тижня російські терористи стріляли у високовольтну лінію зв'язку трансформатора станції. Потім росіяни вдруге обстріляли станцію. Один з прильотів був біля енергоблока, де встановлений ядерний реактор.

Окупанти почали перепід'єднувати станцію до Криму.

Зараз ви читаєте новину «"Ці істоти зайняли центр резервного управління" – Старух про ситуацію на Запорізькій АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути