середа, 25 жовтня 2023 06:05

Біля телеканалу в Києві рвонула вибухівка

Автор: УНІАН
  Три роки тому 25 жовтня   біля редакції телеканалу "Еспресо" в  Києва скоїли замах на тодішнього нардепа Ігоря Мосійчука. Був гостем ефіру та виходив зі студії разом із охоронцем 30-річним Русланом Кушніром і політологом Віталієм Балою
Три роки тому 25 жовтня біля редакції телеканалу "Еспресо" в Києва скоїли замах на тодішнього нардепа Ігоря Мосійчука. Був гостем ефіру та виходив зі студії разом із охоронцем 30-річним Русланом Кушніром і політологом Віталієм Балою

25 жовтня 2017 року біля редакції телеканалу "Еспресо" на вул. Адама Міцкевича, 8, у Солом'янському районі Києва скоїли замах на тодішнього нардепа Ігоря Мосійчука. Був гостем ефіру та виходив зі студії разом із охоронцем 30-річним Русланом Кушніром і політологом Віталієм Балою. Вибухівка була закладена у припаркований біля входу моторолер. Це зафіксували камери відеоспостереження. Окрім нардепа, його охоронця й політолога, осколки поранили перехожих — 36-річного Михайла Мормиля і Надію Тарасенко, 57 років.

У Ігоря Мосійчука діагностували осколкові поранення кінцівок, спини та живота. Мав кілька операцій. Його охоронець помер дорогою до лікарні. У Віталія Бали численними осколками були пошкоджені легені, печінка, пробита діафрагма, посічене тіло. Перехожа Надія Тарасенко отримала складне поранення в голову. Колишній міліціонер Михайло Мормиль помер у лікарні наступного ранку.

Автор: facebook.com/igor.mosijcuk
  Ігор  Мосійчук  отримав    осколкові поранення кінцівок, спини та живота. Мав кілька операцій
Ігор Мосійчук отримав осколкові поранення кінцівок, спини та живота. Мав кілька операцій

Жертв мало бути набагато більше, підривники на це розраховували. Це було своєрідне залякування, демонстрація - як один із видів гібридної війни у воюючій країні. А до слідства було багато питань, розповів Gazeta.ua Віталій Бала, 54 роки.

"Я був на волосині від смерті. І тільки дякуючи Богу і хірургам – вижив. Мені зробили дві складні операції. Перша мала показати, чи житиму взагалі, друга - чи добре ходитиму. Вибух був розрахований на те, щоб загинуло багато людей. Бо там біля будівлі зазвичай багато збирається в перервах між ефірами. Ми трохи поконфліктували з Мосійчуком тоді. Я вийшов першим і не чекав його. Встиг відійти кілька метрів, коли рвонуло. Основний удар прийшовся охоронцеві Мосійчука, бо він ішов перед ним. Складно було одразу зорієнтуватися, що сталося. Я залишався у свідомості до самої операції. Бачив, як щиро хотіли усім нам допомогти і працівники каналу, і перехожі. Пам'ятаю, якийсь чоловік скинув свою куртку, поклав під голову Русланові, геть не хвилюючись, що вона буде вкрай зіпсована", - пригадує Віталій Бала.

Каже, той випадок поділив його життя на "до" і "після". І відкрив очі на багато важливих речей.

Автор: 24 канал
  У Віталія Бали численними осколками були пошкоджені легені, печінка, пробита діафрагма
У Віталія Бали численними осколками були пошкоджені легені, печінка, пробита діафрагма

"Я став цінувати час. Зрозумів, що життя може обірватися будь-якої секунди. Я перестав витрачати час на спілкування з людьми, з якими не потрібно. Став нетерпимим, певно. Так само перестав бути толерантним до людей, які є ворогами України, або ведуть антидержавну політику. Без толерантності ставлюся до ЗМІ, які є антиукраїнськими. Зрозумів, що найкращий друг людини, яка хоче жити по-правильному, - це самотність. І останнє, філософське: раз мене тут залишили, значить маю ще щось зробити для України", - розповів Віталій Бала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він був веселим завжди" - товариш про загиблого охоронця Мосійчука

Замах кваліфікували тоді як теракт. Слідство знаходилося під контролем СБУ. Уже в лютому 2018-го Ігор Мосійчук повідомив, що замах на нього розкрито, а виконавці встановлені. Частина з них знаходяться на тимчасово окупованих територіях, частина - у Росії, розповів.

Автор: facebook.com/igor.mosijcuk
  Руслан Кушнір місяць працював охоронцем у народного депутата Ігоря Мосійчука. Прикрив його своїм тілом, коли біля редакції телеканалу ”Еспресо” пролунав вибух. Помер дорогою до лікарні. У нього залишилися дружина і 4-річна донька
Руслан Кушнір місяць працював охоронцем у народного депутата Ігоря Мосійчука. Прикрив його своїм тілом, коли біля редакції телеканалу ”Еспресо” пролунав вибух. Помер дорогою до лікарні. У нього залишилися дружина і 4-річна донька

"За даними слідства, терористи контактували з особами на території РФ. Є всі підстави вважати, що контактною особою на території РФ був співробітник ворожих спецслужб", – повідомив тоді Мосійчук.

Уже за 2 місяці після того про розкриття злочину відзвітувала Служба безпеки України. Був затриманий один із організаторів злочину, повідомив тодішній глава СБУ Василь Грицак.

"Ми затримали одного з тих, хто брав участь в організації здійснення цього терористичного акту. Двоє інших перебувають на іншій території", - сказав він, додавши, що його відомство знає, де саме вони знаходяться.

За словами Грицака, під час слідчих дій і обшуків було вилучено кілька кілограм тротилу, РПГ-26, гранати, інші речі та документи, які можуть вказувати на причетність затриманої особи до скоєння цього злочину.

Руслана Кушніра ховали 27 жовтня в його рідному селі Жабокричка Чечельницького району на Вінниччині. Попрощатися з ним прийшла майже тисяча людей. Проводжали навколішки. Труну опускали під залп почесної варти та гімн України.

Зараз ви читаєте новину «Біля телеканалу в Києві рвонула вибухівка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути