пʼятниця, 20 квітня 2012 13:23

Білоруський кар'єр знищить унікальні Шацькі озера
5

Білоруські екологи переконують: розробка кар'єру не суперечить їх природоохоронному законодавству
Фото: Фото Ольги Швед
Крейдяний  пил шкідливо діє на ікру риби

Унікальні Шацькі озера із національного природного парку на Волині можуть обміліти, а деякі зовсім зникнути, заявляють українські екологи. З 2009 року відновили освоєння білоруського крейдового родовища "Хотиславське". Воно за 25 км від озер заповідника. Подальше будівництво та видобуток крейди може порушити підземні водоносні системи та припинити живлення Шацьких озер.

"Якщо комплекс запрацює на повну потужність, зміни можна буде побачити і відчути лише за кілька років, — розповідає директор Шацького біосферного резервату Петро Юрчук - Територія, на якій розробляється кар'єр, розташована нижче, ніж самі озера. Буде так званий принцип лійки: підземними каналами світязька вода просочуватиметься в білоруську улоговину. Це може призвести до пересушення ґрунтів на полях і лісах. На місці кар'єру перетинаються підземні водоносні системи питної води".

Також на його думку, вода у криницях прилеглих сіл може просто зникнути.

"Обміліють озера, перетворяться на болота невеликі водойми, які й так замулені. Постраждає флора і фауна всього заповідника. Наприклад, крейдяний пил шкідливо діє на ікру риби. До речі, білоруські екологи переконують: розробка кар'єру не суперечить їх природоохоронному законодавству. Але у 90-х роках на базі нашого заповідника працював Інститут гідротехніки і меліорації, який вивчав екологічну ситуацію. Потрібно відновити систему моніторингу в зоні впливу Хотиславського кар'єру, а також на території Шацького національного природного парку. Тоді можна опиратися на факти і цифри, а не на припущення та прогнози. Тоді цю ситуацію можна вирішити на міждержавному рівні або із залученням ЮНЕСКО", - додав Юрчук.

Хотиславський кар'єр побудували у 1970-х роках біля села Хотислав Малоритського району Брестської області Республіки Білорусь . Це величезний комплекс з видобутку крейди, піску та виробництва будівельних матеріалів. Через розвал Радянського Союзу тоді його не запустили на повну потужність. У 2009 році білоруси розпочали другу частину проекту - розробляти свердловину, глибиною кілька десятків метрів, де видобуватимуть крейду.

 

Зараз ви читаєте новину «Білоруський кар'єр знищить унікальні Шацькі озера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути