неділя, 31 липня 2022 17:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Баржа з кавунами й рекорди: чим запам'ятався Герой України Олексій Вадатурський
6

Олексій Вадатурський загинув у віці 74 років.
Олексій і Раїса Вадатурські загинули від російського обстрілу вночі 31 липня.

Уночі 31 липня під час російських обстрілів Миколаєва загинув власник найбільшої української зерноторгової компанії "Нібулон", Герой України Олексій Вадатурський.

Російський снаряд потрапив у будинок Вадатурського, також загинула його дружина Раїса, повідомляють ЗМІ.

У соціальній мережі висловлюють жаль щодо загибелі бізнесмена.

Маючи всі можливості не покинув Україну

Олексію Вадатурському було 74 роки. Він народився в селі Бендзари на Одещині.

З 1991 року очолював агрохолдинг "Нібулон".

Вирощував сільськогосподарські культури із застосуванням закордонних технологій і високопродуктивної імпортної техніки, розвивав племінне тваринництво, будував судна.

Торік підприємець посів 15 місце в рейтингу найбагатших українців від видання Forbes Україна. Його капітал оцінювали в $450 млн.

Син бізнесмена, Андрій Вадатурський, був народним депутатом попереднього скликання, членом Комітету з питань аграрної політики й земельних відносин, входив до фракції "Блок Петра Порошенка".

"Маючи всі можливості й поважний вік, Олексій Опанасович не покинув нашу країну, а працював заради неї і до останнього залишався зі своїми людьми в рідному місті", – пише мер Олександр Сєнкевич.

За час повномасштабної агресії російські окупанти розграбували зерносховища "Нібулону" в Херсоні, підбили буксир компанії та обстріляли елеватори, пише Forbes.

"Нібулон" поставив абсолютний рекорд за всю історію компанії, відвантаживши до 38 країн понад 5,64 млн т сільгосппродукції.

Баржа з кавунами

Спекотного серпневого дня 2017‑го баржа з 250 т кавунів вирушила Дніпром з Херсона до Києва. Судно мало піднятися на 750 км до Переяслава, щоб уже звідти фури розвезли вантаж столичним супермаркетам. Це був перший такий перехід з 2003 року.

"Подавали це так, наче ми авіаносець побудували, – усміхається Вадатурський, що в його флотилію входили баржа й буксир "Козацький", який її супроводжував. – Але це не ми рекламували, а журналісти робили хайп".

  Баржа з кавунами компанії "Нібулон"
Баржа з кавунами компанії "Нібулон"

Від ідеї купувати старі баржі Вадатурський відмовився майже одразу. 2008‑го він придбав в американської продовольчої корпорації Cargill чотири баржі й три буксири, які до цього понад 30 років відслужили на Міссісіпі.

Більше старого флоту не брав: "Краще купити нове й не мати жодних справ зі старим мотлохом, – пояснював він. – Тимчасова економія потім обертається на велику копійку".

Програма "Нібулону" передбачала введення в експлуатацію 100 нових одиниць флоту впродовж 10-12 років: такої флотилії мало б вистачити на обслуговування експорту компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це не випадковість" – Подоляк розповів деталі загибелі Вадатурського

2012 року "Нібулон" придбав миколаївський судноремонтний завод "Лиман", на якому побудував власну верф.

"Старі приміщення знесли, на їхньому місці звели нові, – згадує Вадатурський. – Мені там нічого не дісталося на халяву".

"Вадатурський вивіз понад 100 КамАЗів сміття, закупив обладнання, довів усе до ладу", – згадує гендиректор судноремонтного заводу "Південсудоремонт" Сергій Бурковець. Інвестиції в завод оцінювали в $35 млн.

Компанія побудувала 27 перевантажувальних терміналів, де може зберігатися понад 2 млн т зерна.

"Ні про що не шкодую, – казав Вадатурський. – Коли людина ставить за мету вижити, досягти й перемогти, вона здатна на великі звершення. Людські можливості необмежені, якщо має мрію".

Олексій Вадатурський загинув під час обстрілу Миколаєва. У ніч проти 31 липня російські окупанти завдали масованої атаки по місту.

Вадатурський відмовлявся евакуюватися з міста навіть на короткий час.

Зараз ви читаєте новину «Баржа з кавунами й рекорди: чим запам'ятався Герой України Олексій Вадатурський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути