середа, 16 березня 2011 11:46

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Японії варто очікувати нового сильного землетрусу - учений

Японії варто очікувати нового сильного землетрусу - учений

Новий сильний землетрус може статися в Японії через слабкість повторних поштовхів, вважає завідувач лабораторією континентальної сейсмічності та прогнозу сейсмічної небезпеки Інституту фізики Землі РАН Олексій Зав'ялов.

Землетрус магнітудою 9,0 стався в Японії 11 березня, він викликав цунамі заввишки більше десяти метрів. Епіцентр землетрусу знаходився за 373 кілометрів на північний схід від Токіо. Його осередок залягав на глибині 24 кілометри. Незабаром в тому ж районі сталося ще кілька потужних підземних поштовхів магнітудою понад 6,0.

"Доразгрузка (накопиченої енергії в земній корі) йде недостатньо активно, і це дає нам підстави очікувати якщо не такої ж сили землетрусу, то принаймні на одиницю слабкіше. Коли він трапиться, сказати важко", - сказав Зав'ялов.

За словами вченого, вже сталось близько чотирьохсот повторних поштовхів, слабкість яких дозволяє прогнозувати новий сильний землетрус.

"На жаль, судячи з енергетики цих поштовхів, енергії виділяється мало. Основна енергія виділилася з основним поштовхом, з землетрусом магнітудою 8,9, але основний поштовх, як правило, не розвантажує повністю накопичену тектонічну енергію в осередковій зоні, і за ним слідують афтершоки, повторні поштовхи, які дорозвантажують накопичену енергію", - повідомив він.

При цьому землетрус, що стався в Японії, займе своє місце в першій п'ятірці найсильніших землетрусів за історію інструментальних спостережень з 1900 року.

"Воно займе місце в першій п'ятірці землетрусів. Осередок землетрусу знаходився на глибині приблизно 25 кілометрів. Тихоокеанська плита земної кори прослизнула щодо Євразійської плити приблизно на 17-18 метрів. Це величезне переміщення", - зазначив Зав'ялов.

За даними вченого, утворений розлом земної кори, пов'язаний з цим землетрусом, досяг вже 500-600 кілометрів завдовжки (вздовж берегової смуги Японії) і 300-400 кілометрів завширшки.

Зараз ви читаєте новину «Японії варто очікувати нового сильного землетрусу - учений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути