Ексклюзиви
середа, 16 березня 2011 09:34

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

З "Фукусіма" через стрибок рівня радіації евакуювали весь персонал

З "Фукусіма" через стрибок рівня радіації евакуювали весь персонал

У Японії на території АЕС "Фукусіма-1" знову значно підвищився рівень радіації. Про це заявив на прес-конференції у середу генеральний секретар уряду Японії Юкіо Едано, зазначивши, що приблизно через годину він все ж почав знижуватися. За даними Едано, рівень радіації напередодні підвищувався до 1 тисячі мікрозівертів, потім впав до 800. О 10:00 за місцевим часом у середу (3:00 за Києвом) різко піднявся, однак до 10:54 (3:54 за Києвом) почав знижуватися.

Як поінформувала компанія-оператор станції Tokyo Electric Power Co (TEPCO), рівень радіації біля воріт "Фукусіма-1" виріс до критичних позначок у 10 мілізіверт на годину (близько 10 тис. мікрозівертів). Як передає Національне агентство безпеки атомних об'єктів, джерелом різкого стрибка радіації може бути радіоактивний викид з другого реактора.

Фахівці припускають, що причиною могло також стати пошкодження оболонки третього реактора, при якому викид радіації стався разом з парою.

За відомостями спеціалістів, вода в системі охолодження третього реактора, як і раніше залишається на низькому рівні, але тиск всередині стабілізувався. Японські ЗМІ повідомляли, що рівень води у другому реакторі електростанції знизився настільки, що частково оголилися паливні елементи. Сили самооборони Японії почали готувати вертоліт до скидання води на третій реактор для охолодження перегрітих тепловиділяючих елементів. Раніше повідомлялося про те, що використовувати вертольоти для охолодження реакторів цієї АЕС поки не можна через сильний вітер в районі електростанції.

Генсек кабінету міністрів особливо підкреслив, що озвучені ним на прес-конференції відомості - не остаточний висновок фахівців, йдеться тільки про ймовірність, встановлену розрахунками. За словами Едано, поки планів розширення зони евакуації навколо АЕС у влади немає.

Керівництво TEPCO напередодні визнало, що через вихід з ладу системи охолоджування на АЕС може початися неконтрольована ланцюгова реакція.

У результаті останніх подій робочі тимчасово змушені були залишити станцію. У середу були евакуйовані 730 співробітників АЕС. Зазначалося, що на станції до аварії працювали 800 осіб. Проте пізніше агентство Reuters повідомило, що приблизно через годину після евакуації, коли рівень радіації спав, фахівцям АЕС дозволили повернутися на атомний об'єкт.

Нагадаємо, землетрус магнітудою 9,0 було зафіксовано біля північно-східного узбережжя Японії 11 березня. З цього моменту на АЕС "Фукусіма-1" стались вибухи на першому, третьому і другому енергоблоках, а також вибух і пожежа на четвертому енергоблоці. У результаті вибуху 14 березня на третьому енергоблоці постраждали 11 осіб. В даний час всі АЕС в Японії зупинені.

У результаті аварії рівень радіаційного фону в районі станції значно підвищився, що змусило владу розпочати евакуацію людей із зони радіусом 20 кілометрів. Польоти над станцією в радіусі 30 кілометрів заборонені. У столиці Японії Токіо у вівторок було зафіксовано наявність в атмосфері радіоактивного йоду і цезію в безпечних для здоров'я населення концентраціях. У середу в Токіо зареєстрували підвищений рівень радіації, проте пізніше він знизився, повідомляє AFP з посиланням на мерію міста.

Між тим радіація поширюється й на інші японські території. Так, в районі японського міста Кітаібаракі її рівень перевищив норму в 300 разів, і склав 15,8 мікрозіверта на годину, повідомила влада префектури Ібаракі.

Зараз ви читаєте новину «З "Фукусіма" через стрибок рівня радіації евакуювали весь персонал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути