Ексклюзиви
вівторок, 14 червня 2011 10:25

Януковича кличуть в зону екологічного лиха на Миколаївщині

Януковича кличуть в зону екологічного лиха на Миколаївщині

Ініціативна група мешканців Первомайського та Кривоозерського районів Миколаївської області звернулася з листами до президента та генпрокурора, у яких вимагають втручання в ситуацію, яка загрожує масовим отруєнням людей та зараженням великої території токсичними компонентами ракетного пального.

Про це йдеться в повідомленні, що надійшло від прес-служби Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності.

Представники ініціативної групи зазначають, що такі тяжкі наслідки може спричинити безконтрольний демонтаж ракетних шахтно-пускових установок, який здійснюється приватними фірмами з метою отримання з них брухту чорних та кольорових металів, а також вторинного залізобетону. Шахти були залишені військовими на початку 2000-х рр., коли розформували ракетну дивізію, що базувалась на цій території з 1960 р.

"Ми вимагаємо, щоб президент та генеральний прокурор особисто прибули на місце подій, вжили невідкладних заходів з попередження екологічної катастрофи, ініціювали розслідування з метою встановити і покарати винних у створенні загрози життю та здоров'ю громадян", - зазначається в повідомленні.

Влітку 2000 р. ця територія вже оголошувалась зоною екологічного лиха, після того як понад 500 осіб постраждали внаслідок отруєння токсичними речовинами, що, за даними слідства, могли бути компонентами надтоксичного ракетного пального – гептилу. Тоді в епіцентрі лиха опинилося село Болеславчик Первомайського району, на околиці якого "мисливці за металом" розрили військовий могильник, що існував там з 1977 р. та ніким не охоронявся.

Тоді ситуацію взяв під свій контроль президент Кучма, який побував у Первомайському районі і особисто координував заходи з ліквідації наслідків зараження місцевості та реабілітації постраждалих.

Сьогодні громадяни бачать реальну загрозу повторення тих подій, але у значно більших масштабах, з огляду на масовий характер демонтажних робіт.

Як нещодавно повідомлялося, мешканці кількох сіл з Первомайського та Кривоозерського районів домовилися заблокувати рух на автомагістралі Одеса-Київ, якщо влада належним чином не відреагує на проблему з небезпечним демонтажем ракетних шахт.

Зараз ви читаєте новину «Януковича кличуть в зону екологічного лиха на Миколаївщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути