четвер, 24 травня 2012 14:32

Amnesty International назвала ліквідацію бін Ладена розправою

Amnesty International назвала ліквідацію бін Ладена розправою
Терориста№1 вбили на території Пакистану. Фото: synews.ru

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International опублікувала щорічну доповідь про положення справ в області прав людини в світі. Як пише The Daily Telegraph, частина документа присвячена порушень прав людини в США.

Правозахисники, зокрема, відзначають, що операція зі знищення Осами бін Ладена в травні 2011 року була нічим іншим, як позасудової розправою, проведеною з порушенням міжнародного права. Бін Ладен, якого називають організатором терактів 11 вересня, формально ніколи навіть не був звинувачений у скоєнні цього злочину. Доказів його співучасті в ньому пред'явлено громадськості не було, ніяких судових процесів по його справі не проводилося.

Другим випадком позасудової розправи, проведеною американцями, правозахисники називають вбивство громадянина США Анвара аль-Авлакі в Ємені 30 вересня минулого року. Радикально налаштований імам був убитий ракетою, випущеною американським безпілотником. Це було зроблено без рішення суду, який би санкціонував страту.

Amnesty International також звернула увагу на небажання американського уряду залучити до відповідальності осіб, які санкціювали застосування співробітниками ЦРУ тортур і незаконних затримань громадян інших країн. На думку правозахисників, одним з людей, які заслуговують опинитися на лаві підсудних є екс-президент США Джордж Буш-молодший.

Американська влада також зазнала критики з боку Amnesty International за небажання і/або нездатність закрити незаконну в'язницю на базі Гуантанамо на Кубі, а також за продовження використання смертної кари для покарання злочинців.

 

Зараз ви читаєте новину «Amnesty International назвала ліквідацію бін Ладена розправою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути