середа, 17 жовтня 2012 17:14

Якщо це реекспорт, то треба шукати хто здійснив перепродаж - експерт про "зброєвий" скандал

Якщо це реекспорт, то треба шукати хто здійснив перепродаж - експерт про "зброєвий" скандал
За словами Бадрака, США, Росія, Франція, Німеччина не зацікавлені в тому, щоб боротися з реекспортом. Фото: promptnews.info

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак вважає, що українська зброя якщо й могла потрапити до Сирії, то лише шляхом реекспорту.

Про це він сказав на прес-конференції.

"Є такі речі як реекспорт – це коли третя країна купує зброю й потім здійснює перепродаж до будь-якого регіону, будь-якому режиму, - говорить він. - І з реекспортом може впоратися лише світова спільнота разом. Але такі сильні гравці, як США, Росія, Франція, Німеччина (а я нагадаю, що Україна нині й у десятку не входить) – не зацікавлені в тому, щоб боротися з реекспортом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чутки про українську зброю в Сирії - чергова інформаційна операція проти України - експерт

Як доказом цього есперт назвав той факт, що Вассенарські домовленості (міжнародний режим експортного контролю - Gazeta.ua) є такими слабкими, що на них спеціалісти взагалі дуже рідко звертають увагу, зокрема на ту інформацію, яку подають країни. Тим більше, що подають вони її через рік після здійснення продажу.

"Словом, якщо це реекспорт, то треба шукати хто здійснив перепродаж. Інша справа, якщо йдеться про закид, що Україна начебто діє на "сірому" ринку, тобто держава таємно заохочує структури для того, щоб вони здійснювали продаж зброї іншим державам чи режимам. Я тут бачу дуже маленькі шанси досягти ситуації, коли ми побачимо, що Україна дійсно не на "сірому" ринку. Тому що в проведенні будь-якого продажу зброї залучено близько десяти різних відомств і близько 12-15 конкретних осіб, які ставлять свої підписи тощо. За такої ситуації майже неможливо, щоб держава надала свій дозвіл для продажу зброї в інші країни, в яких існують певні ембарго", - зазначив Бадрак.

Зараз ви читаєте новину «Якщо це реекспорт, то треба шукати хто здійснив перепродаж - експерт про "зброєвий" скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути