неділя, 25 листопада 2018 18:10

Афери з нерухомістю: 4 схеми, які найчастіше використовують шахраї

Афери з нерухомістю: 4 схеми, які найчастіше використовують шахраї
Ринок нерухомості - золота жила для аферистів. Тому вони і люблять "працювати" з "метрами", винаходячи все нові схеми. Фото - Народна Правда

Ринок нерухомості - золота жила для аферистів, адже на одному "об'єкті" можна заробити на кілька років вперед. Тому шахраї і люблять "працювати" з "метрами", винаходячи все нові схеми.

Скільки людей вдається обдурити – не відомо. Як виявилося, чіткої статистики немає. У Головному управлінні Національної поліції Києва ведеться тільки загальний облік правопорушень, а ось вид шахрайства не вказується. Але відомо одне - афери поширені при покупці як "первинки", так і "вторинки", повідомляє "Сегодня".

Схема №1

Кілька років тому Україна потряс справжній бум обманів при інвестиції в будівництво: коли люди купували житло на етапі фундаменту, але будинок так і не добудовувався. Зараз таких випадків менше, але вони все одно зустрічаються. Причина тому - бажання заплатити менше. Адже при інвестиціях в будівництво можна заощадити до 30-40% вартості житла. Але заощадити вийде тільки за умови, що правильно оформити договір, забудовник виявиться надійним і не зникне безслідно з грішми, будівництво закінчать, а будинок здадуть в експлуатацію. На жаль, буває, що договір виявляється фіктивним, будівництво затягується на невизначений термін, а територію і зовсім визнають непридатною для житлового будинку. В результаті людина, яка вклала чималу суму в будівництво, залишається і без довгоочікуваної квартири, і без грошей.

Що робити?

Юристи наполегливо радять не скупитися і купувати квартири в добудованих будинках, уже зданих в експлуатацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди можуть не знати про кредит: попередили про нове шахрайство

Схема №2

Лідирують серед афер продажу квартир за фальшивими документами. Таке може статися при покупці і первинки, і вторинки. Використовуючи сучасні комп'ютерні програми, аферисти підробляють все, починаючи від паспортів і закінчуючи правом власності на квартиру. Іноді шахраї, зробивши дублікати документів, продають житло по кілька разів.

Що робити?

Найкраще звернутися до адвоката. Спеціаліст точно помітить фальшиві документи, перевірить власників по всіляких баз і видасть правовий висновок щодо об'єкта і майбутньої угоди.

Схема №3

Фахівці рекомендують купувати квартири тільки у власників, а продавців за дорученням обходити десятою дорогою. Доручення відносно легко підробити. І якщо в справі замішаний нечесний нотаріус, то липовим є дійсно тільки підпис довірителя. Визначити це може виключно експерт-графолог.

Що робити?

Для цього необхідно кілька оригіналів підписів людини і документ з підробленим підписом. Якщо запідозрите недобре, то може з'явитися і "власник" з підробленим паспортом, який виписав ту саму "довіреність". Вичислити такого можна на місці: задавайте уточнюючі питання по квартирі, поспілкуйтеся з сусідами, працівниками ЖЕКу і дільничним інспектором. Краще зробити це раптово для довіреної особи - наприклад, на консультації у нотаріуса. Якщо перед вами аферист, спільник просто не встигне підготуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затримали продавця неіснуючих автівок

Схема №4

Обережними треба бути при покупці квартири, яку продавець недавно нібито отримав у спадок. Перш за все, тому що аферист може підробити заповіт. Але навіть якщо людині дійсно дісталася в спадок квартира, не виключено, що на ці квадратні метри є й інші претенденти. Вони раптово з'являться після укладення угоди, і виникне суперечка про законність продажу житла. Звичайно, на вулицю вас не виселять, але судові розгляди можуть затягнутися на довгі роки. Результат завжди один - покупець в програші.

Що робити?

Якщо купили квартиру і раптово з'явився інший спадкоємець, швидше за все, доведеться звертатися до суду або ж вирішувати ситуацію полюбовно, виплативши людині певну суму. Як правило, судові суперечки з таких питань тривають роками. Нерідко суди визнають право власності на частку за спадкоємцями. В результаті покупцеві доводиться знову її викуповувати. Тому купувати житло, отримане у спадок, найкраще після консультації з адвокатом.

Родина Інесси Ісмаїлової та Андрія Ципльонкова із Дніпра уже рік намагається повернути право власності на свої дві квартири. 28 листопада торік дізналися, що їхні 1 та 2-кімнатки по вул. Гагаріна, 108 двічі перепродані. Спочатку власником стала "Дніпрофінансгруп", пізніше – невідомий їм Євгеній Беліков.

Зараз ви читаєте новину «Афери з нерухомістю: 4 схеми, які найчастіше використовують шахраї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути