Ексклюзиви
пʼятниця, 30 березня 2012 09:50

7-бальний землетрус загрожує Одеській області, можливо навіть цунамі

7-бальний землетрус загрожує Одеській області, можливо навіть цунамі
Підземні поштовхи можуть викликати аварії на великих промислових об'єктах. Фото: tigrovo.com

Землетрус, потужність якого може перевищувати 7 балів, загрожує Одеській області. Підземні поштовхи можуть викликати аварії на великих промислових об'єктах в місті, а також стати причиною обвалення значної частини історичного житлового фонду в центрі Одеси. Крім того, зсув тектонічних плит на дні Чорного моря може викликати цунамі, яке затопить узбережжі і зашкодить сховище аміаку в Одеській області.

Про це розповів віце-президент Української асоціації сейсмостійкого будівництва Костянтин Єгупов, пише "Трасса Е-95".

У першу чергу фахівець стурбований можливими наслідками недостатньої сейсмостійкості великих промислових об'єктів на території Одеси.

"Уже не перший рік я заявляю, що Одеський припортовий завод будувався без розрахунку на сейсмічну ситуацію і не витримає поштовхів потужністю в 7 балів. Така ж ситуація з Одеським нафтопереробним заводом. Можете уявити, до яких екологічних наслідків у місті може призвести землетрус", - зазначив Єгупов.

Ще одна загроза екології Одеського регіону пов'язана з тим, що землетрус може викликати в Чорному морі цунамі, яке обрушиться на одеське узбережжя. За словами Єгупова, хвиля, викликана подібним землетрусом, фіксувалася в Одесі в 1928 і 1934 роках. Якщо поштовх відбудеться на морському дні, до одеського узбережжя може прийти хвилю цунамі висотою близько 2-х метрів. Найбільш небезпечним екологічним наслідком цунамі, за словами фахівця, може стати пошкодження цистерн зі скрапленим аміаком, які розташовуються на схилах навколо Григорівського лиману.

Безпосередню небезпеку для життя багатьох одеситів представляє низька сейсмостійкість житлового фонду в центрі міста.

"Будинки з ракушняка в центрі Одеси вже не раз витримували сильні землетруси, які траплялися в нашому регіоні в 1802, 1977, 1990-х роках, - зазначив К.Егупов. - Але наступне землетрус може стати причиною значних руйнувань. Ми пиляємо сук, на якому сидимо. Перепланування та знесення стін будинків роблять житло одеситів вразливим і небезпечним навіть у разі слабкого землетрусу".

Сучасні фешенебельні багатоповерхові будинки і дев'ятиповерхівки в спальних районах Одеси спочатку повинні були проектуватися з урахуванням норм будівництва в сейсмічних зонах і витримувати коливання потужністю до 7 балів. Однак наскільки конструкція будинків відповідає запропонованим нормативам, ще тільки належить з'ясувати фахівцям в ході майбутньої паспортизації житлового фонду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чорному морі може виникнути цунамі?

Єгупов підтверджує прогнози румунських сейсмологів про сильний землетрус, що може статися в сейсмічно небезпечній зоні Вранча в найближчі два роки, з тією лише поправкою, що загроза досить потужних підземних поштовхів завжди актуальна для цього регіону. Максимальна потужність землетрусу в нашому регіоні може перевищити 7 балів.

"Тільки за минулий рік в Одеській області зафіксували 40 підземних поштовхів. Вони непомітні для простих жителів, але дають вченим зрозуміти що сейсмологічний процес активний і триває", - заявив Єгупов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Закарпатті очікують землетрус у вісім балів

Зазначимо, що голова відділу прогнозування Європейської сейсмологічної комісії Георгій Пуркарь заявив, що Румунія може постраждати від потужного землетрусу силою близько 7 балів за шкалою Ріхтера не пізніше кінця 2013 року. Раніше директор румунського Інституту фізики Землі Георге Мермуряну повідомляв про те, в Румунії можливий землетрус потужністю до 8 балів - а його хвиля дійде до Одеси і заподіє серйозні лиха.

Зараз ви читаєте новину «7-бальний землетрус загрожує Одеській області, можливо навіть цунамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути