понеділок, 25 липня 2011 11:16

Спецтема: Бійня у Норвегії

Норвезький терорист планував убити "матір нації"

Норвезький терорист планував убити "матір нації"

Норвезький терорист Андерс Брейвік збирався вбити колишнього прем'єр-міністра країни Гру Харлем Брунтланн, яку в країні називають "матір'ю нації".

Як розповів на допиті сам Брейвік, він збирався прибути на острів Утойя вранці в п'ятницю, коли Брунтланн виступала з промовою в молодіжному таборі Робочої партії Норвегії, проте за деяких причин він не встиг цього зробити і потрапив на Утойю лише після того, як колишній прем'єр поїхала з острова.

Брунтланн виступала в таборі в п'ятницю, 22 липня, вдень півтори години і провела після цього ще кілька годин на острові. Стрілянина на Утойї почалася, як стверджують у поліції, ввечері.

Гру Харлем Брунтланн є першою і єдиною в історії Норвегії жінкою, яка займала пост прем'єр-міністра. Вона обиралася головою уряду Норвегії три рази - в 1981 році, 1986 та 1990 роках.

Андерс Брейвік є підозрюваним у двох терактах в Норвегії, здійснених 22 липня 2011 року. Перший епізод стосується вибуху в Осло неподалік від резиденції чинного прем'єр-міністра країни Йенса Столтенберга. Незабаром після вибуху чоловік у формі поліцейського влаштував стрілянину на острові Утойї в молодіжному таборі. В результаті терактів загинули близько сотні осіб.

Брейвік незабаром після затримання визнав провину і назвав свої дії "жахливими, але необхідними". Також він розповів поліції, що планував у Осло два великих вибуху в центрі міста, а на Утойї для збільшення вражаючого ефекту використовував кулі з м'якого свинцю. За словами лікарів, що оперували постраждалих в результаті теракту, рани нагадували ушкодження, які завдають кулі, відомі як кулі дум-дум.

Зараз ви читаєте новину «Норвезький терорист планував убити "матір нації"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути