Ексклюзиви
вівторок, 12 квітня 2011 17:47

КДБ висунув три версії теракту в мінському метро

КДБ висунув три версії теракту в мінському метро

Голова КДБ Білорусі Вадим Зайцев озвучив три версії теракту в мінському метро, одна з яких опосередковано пов'язана з виборами.

"На сьогоднішній день у нас є три версії. Перша - дестабілізація обстановки в Білорусії", - заявив Зайцев у вівторок журналістам.

Він пояснив: "Не хочу підкреслювати, хто стоїть за спробами дестабілізації, але те, що комусь не подобається той уклад, яким живе білоруське суспільство, - це факт. Це спроба посіяти страх, паніку і невдоволення правоохоронцями, а значить - і владою ".

Друга версія - це причетність до вибуху молодих екстремістів.

"Нещодавно в Білорусі пройшли події. Не всі особи, які сьогодні залучені до відповідальності або розглядаються органами прокуратури та судом, згодні з рішенням судових органів. Є представники вкрай екстремістських і молодіжних організацій. Зараз завершується кримінальну справу по анархістам. Ми не виключаємо, що в помсту, в першу чергу, щодо КДБ могли бути здійснені подібні дії ", - сказав у зв'язку з цим Зайцев.

Ця версія побічно пов'язана з минулими президентськими виборами, оскільки деякі представники молодіжних організацій збиралися брати участь у подіях грудня минулого року, коли правоохоронними органами із застосуванням сили був розігнаний масовий мітинг опозиції.

Третя версія, заявив Зайцев, - це вчинок нездорового людини "не тільки психічно, але і з точки зору особистих амбіцій".

Як раніше повідомляв глава МВС Білорусії Анатолій Кулешов, в якості обвинувачуваних у справі про напад на російське посольство проходять п'ять членів молодіжного екстремістського угрупування.

"Ці п'ять громадян встановлені, вони затримані, ще один перебуває у міждержавному розшуку, але нам відомі його дані, і є підстави розраховувати, що найближчим часом він теж буде затриманий", - сказав Кулешов.

Він повідомив, що правоохоронними органами розкрито всі злочини, які, за даними МВС, скоїли учасники цього угруповання.

"Це і відомий інцидент з киданням запальної суміші на автомобіль у російському посольстві, це і Палац профспілок, і кидання запальної суміші на управління нагляду КДБ у місті Бобруйську", - додав міністр.

Увечері 30 серпня 2010 невідомі кинули на територію російського посольства в Мінську дві пляшки із запальною сумішшю, пошкодивши посольський автомобіль. З місця події було вилучено одна пляшка, що не розбилася. Було порушено кримінальну справу за статтею 339 (хуліганство) Кримінального кодексу Білорусії. Тоді ж якась група анархістів, яка назвала себе "Друзі свободи", заявила на одному із сайтів про причетність до інциденту на території посольства РФ.

В результаті теракту в Мінську загинули 12 людей, ще 149 - постраждали. Людей оперували всю ніч. Як відомо, бомба спрацювала на станції "Жовтнева" напередодні у вечірню годину пік. 13 квітня в Мінську оголошено Днем жалоби.

Крім того, як повідомив заступник генпрокурора Білорусії Андрій Швед, декілька підозрюваних в причетності до теракту в мінському метро затримані.

Зараз ви читаєте новину «КДБ висунув три версії теракту в мінському метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути