Ексклюзиви
середа, 13 квітня 2011 05:15

За теракт у Мінську можуть "призначити" винуватців

Вибух у мінському метро 11 квітня генеральна прокуратура Білорусі кваліфікувала як теракт.

— Сьогодні зранку (12 квітня. — "ГПУ") у редакції незалежної газети "Наша Ніва" працівники КДБ провели обшук, — розповідає з Мінська телефоном заступник голови правозахисного центру "Вясна" Валентин Стефанович, 38 років. — Вилучили відзняте з місця теракту відео. Ці дії трохи дивні, адже газета зареєстрована офіційно, а журналіст діяв на законних підставах.

Є інформація, що кількох осіб затримали як підозрюваних, їхніх прізвищ не розголошують. Слідство працює за різними категоріями громадян — як після подій 3 липня 2008-го. Тоді вибух стався біля стели Перемоги під час концерту до Дня незалежності. Тих, хто раніше був засуджений за зберігання боєприпасів чи вибухових речовин, активістів молодіжних екологічних і анархістських рухів викликають на допити. Представників політичних і правозахисних організацій поки що не шарпають. Але президент Олександр Лукашенко заявив, що вибух вигідний тим, "кому не подобається стабільність у Білорусі". Тому ситуація може змінитися.

Влада пов'язує цей теракт із подіями 3 липня, бо вибухи схожі. Тоді ніхто не загинув, але було чимало постраждалих. Затримали сотні людей — і опозиціонерів, і простих громадян, які були саперами чи хіміками. Відбитки пальців зняли в усіх військовозобов'язаних — половини населення країни. Для цього запровадили зміни до закону про дактилоскопію. Міліціонери ходили по квартирах і "відкатували" пальці. Але результату немає. Справу кваліфікували як злісне хуліганство, однак нікому досі не висунули звинувачень.

Зараз справу порушили за статтею "терористичний акт". Вибух набагато потужніший, частково зруйнована конструкція, велика вирва в бетонній стіні. Пристрій був начинений болтами і металевими кульками.

Є побоювання, що влада використає цю подію проти опозиції. Після зіткнення демонстрантів із міліцією біля Центрвиборчкому 19 грудня 2010 року в нас ситуація важка. Ті події кваліфікували як масові заворушення, а це тяжкий злочин, за який можуть покарати ув'язненням до 15 років. Кілька тижнів тому десятьох звинувачуваних перекваліфікували на іншу статтю — групові дії, що порушують громадський порядок. Двоє колишніх кандидатів у президенти досі сидять у СІЗО КДБ. Їх судитимуть як організаторів заворушень. Хоча раніше влада заявляла, що це спроба повалення конституційного ладу.

Тепер теж можуть розпочати арешти, закриватимуть незалежні видання. В неупередженість слідства я не вірю. Під час виборів 2006 року КДБ лякав вибухами на виборчих дільницях, показував наркомана, який нібито проходив вишкіл у таборах і мав кинути дохлого пацюка у водопровідну мережу. Це насмішило все суспільство. Тож зараз можуть просто "призначити" винуватців із-поміж опозиції.

Люди шоковані й налякані. Зранку по Мінську пішли чутки, що вибухнув рейсовий автобус біля Московського автовокзалу. З'ясувалося, двигун загорівся, бо перегрівся.

У нас немає ґрунту для тероризму. Немає сепаратистських рухів, невирішених національних чи релігійних проблем. Є лише подразнювальний факт, що одна особа керує країною 17-й рік. Виходячи з цього, влада й опозиція звинувачуватимуть у теракті одна одну.

Зараз ви читаєте новину «За теракт у Мінську можуть "призначити" винуватців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути