вівторок, 12 квітня 2011 08:15

У Мінську зросла кількість загиблих в результаті теракту

У Мінську зросла кількість загиблих в результаті теракту

За уточненими даними, в результаті теракту в Мінську загинули 12 людей, ще 149 - постраждали. Людей оперували всю ніч.

Як відомо, бомба спрацювала на станції "Жовтнева" напередодні у вечірню годину пік. 13 квітня в Мінську оголошено Днем жалоби.

До глибокої ночі, на станцію "Жовтнева", де пролунав вибух, люди приносили квіти і в пам'ять про загиблих запалювали свічки. На спорожнілій вулиці, біля входу, чергували тільки кілька бійців ОМОНу і пожежні розрахунки. Усередині працювали криміналісти. Збирали речові докази злочину, який генпрокуратура Білорусі кваліфікувала, як терористичний акт.

Більшу частину постраждалих доправили на базу швидкої допомоги. Всю ніч тут тривали операції. Лікарі звернулися до городян з проханням здавати кров. У вівторок вранці, у донорських пунктах готові прийняти всіх бажаючих. А в самих клініках, на стіни і двері вивішують списки постраждалих, щоб родичі могли знайти своїх близьких у стаціонарах.

Відзначимо, що, незважаючи на шок, паніку і стельові панелі, які падали на голови, першими на допомогу пораненим прийшли вцілілі пасажири. З контузіями, порізаними обличчями та руками вони витягували людей з підземки.

Вже приблизно через 10 хвилин, після вибуху, на майданчику біля входу стояли десятки карет швидкої допомоги. Лікарі готували крапельниці, сильні знеболюючі та протишокові препарати. Бійці МНС, пожежники і міліціонери бігли вниз по непрацюючому ескалатору. На ходу розгортали гідранти. Мобільними групами по четверо евакуювали на брезентових носилках тих, кого знайшли на платформі.

Усі очевидці, як один розповідають, що вибух був дуже потужним. Він прогримів в той момент, коли на "Жовтневу" прибув електропоїзд. Він рухався від станції "Перемоги", до станції "Незалежності".

За попередніми даними, потужність фугасу, могла досягати п'яти-семи кілограмів у тротиловому еквіваленті. Пристрій був начинений вражаючими елементами. Слідчі не виключили, що бомба знаходилася під однією з лавок на станції. У замкнутому просторі метро детонація виявилося настільки сильною, що в спотворених вагонах майже не залишилося цілих вікон і дверей. Вирвані і розкидані клубками стрічки ескалаторів і зірвані зі стін рекламні щити і панелі.

Незабаром після теракту, на місце приїхав Олександр Лукашенко. А через годину президент Білорусі зібрав на екстрену нараду силових міністрів.

Правоохоронні органи Білорусі, що розслідують кримінальну справу за фактом теракту в мінському метро, отримали дані стосовно найбільш вірогідного виконавця вибуху, заявили в КДБ республіки.

"В результаті оперативно-слідчих дій отримані дані відносно найбільш вірогідного виконавця вибуху, ведеться його розшук", - повідомили у відомстві.

Зараз ви читаєте новину «У Мінську зросла кількість загиблих в результаті теракту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути