пʼятниця, 18 березня 2011 09:51

Спецтема: Арабські революції

Франція через кілька годин завдасть по Лівії авіаудари - ЗМІ

Франція через кілька годин завдасть по  Лівії авіаудари - ЗМІ

Уряд Франції має намір почати військову операцію в Лівії протягом декількох годин. Про це 18 березня повідомляє Agence France-Presse з посиланням на заяву представника уряду Франсуа Баруана.

Про характер операції нічого не повідомляється, проте раніше агентство з посиланням на джерела в дипломатичних колах повідомляло, що йдеться про нанесення авіаударів по охопленій громадянською війною країні, пише Lenta.ru.

"Удари підуть незабаром, - сказав Баруан, відмовившись уточнювати, коли, за яких цілей і в якій формі вони можуть бути завдані. - Французи одними з перших висловили необхідність нанесення таких ударів, і вони, звісно, візьмуть у них участь".

За словами Баруана, не йдеться про окупацію лівійської території, але про військові заходи захисту лівійського народу.

У ніч на п'ятницю Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію з вимогою негайного припинення вогню в Лівії. Документ передбачає введення заборони на польоти лівійської авіації, вимагає від прихильників і противників Муаммара Каддафі негайного припинення вогню, а також дозволяє світовій спільноті вживати всіх необхідних заходів для недопущення насильства щодо мирного населення Лівії.

У число цих заходів входить нанесення ударів з повітря по лояльним Каддафі силам, однак виключається ведення наземних військових операцій.

Свої авіабази для забезпечення забороненої для польотів зони над Лівією погодилася надати Італія. Йдеться, зокрема, про велику авіабазу на Сицилії. Сама ж країна не збирається брати активної участі у військовій операції проти Лівії, повідомляє Інтерфакс.

"Це неможливо через наше колоніальне минуле в Лівії", - зазначив міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні.

Фраттіні повідомив, що італійський уряд продовжить направляти до Лівії гуманітарну допомогу. Найближчим часом до Лівії відправляться 65 тонн предметів першої необхідності.

Раніше в телефонній розмові з держсекретарем США Гілларі Клінтон Фраттіні закликав організувати морську блокаду Лівії, щоб зупинити потік нелегальних емігрантів до Європи.

У свою чергу, прихильники лівійського лідера Муаммара Каддафі заявили, що прийнята ООН резолюція представляє загрозу для єдності країни, оскільки документ "закликає лівійців вбивати один одного". Раніше в Тріполі попередили, що у відповідь на будь-яку "збройну дію" будуть збивати цивільні літаки і топити судна.

Зараз ви читаєте новину «Франція через кілька годин завдасть по Лівії авіаудари - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути