пʼятниця, 18 березня 2011 09:29

Спецтема: Арабські революції

Радбез ООН ухвалив резолюцію щодо Лівії

Радбез ООН ухвалив резолюцію щодо Лівії

Рада безпеки ООН ухвалила більшістю голосів резолюцію щодо Лівії. За проект резолюції, представленої делегаціями Лівану, Великої Британії, Франції і США проголосували 10 з 15 країн-членів.

П'ять країн - Росія, Китай, Німеччина, Індія та Бразилія - ??від голосування утрималися.

Резолюція щодо Лівії передбачає встановлення над територією цієї країни зони, закритої для польотів. Документ включає заклики до негайного припинення вогню, заборони на насильницькі дії відносно цивільного населення.

"Документ уповноважує всі країни ООН вживати необхідних заходів для захисту цивільного населення і населених пунктів, що перебувають під загрозою насильства, у тому числі в Бенгазі, виключаючи будь-яку форму іноземної окупації в будь-якій частині території Лівії", - йдеться в тексті резолюції.

Документ також передбачає посилення санкцій щодо ряду лівійських керівників і заморожування активів лівійської Національної нафтової корпорації і Центрального банку країни.

За кілька годин до голосування в Тріполі заявили, що будь-яке втручання у військові справи Лівії становитиме загрозу для морських і повітряних суден у Середземному морі.

"Метою для лівійських ударів стануть всі цивільні і військові об'єкти в Середземному морі. Середземне море буде в небезпеці не тільки в короткостроковій, але й у довгостроковій перспективі", - зазначено в заяві Тимчасового комітету оборони Лівії.

Крім того, президент країни Муаммар Каддафі пообіцяв негайно розпочати штурм міста Бенгазі - головного оплоту опозиції. Він пригрозив, що його солдати обшукають кожен будинок у Бенгазі і покінчать "без усякого жалю" з тими, у кого знайдуть зброю.

Нагадаємо, з середини лютого 2011 року у Лівії почалися масові антиурядові виступи, які переросли в масштабні збройні сутички з офіційною владою. Опозиція взяла під контроль східну частину країни, захопивши склади зі зброєю. Каддафі відповів застосуванням авіації, почавши повномасштабні бомбардування позицій опозиціонерів.

Зараз ви читаєте новину «Радбез ООН ухвалив резолюцію щодо Лівії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути