середа, 27 липня 2011 12:38

У заповіднику на Донеччині незаконно видобувають вугілля
26

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Незаконна розробка надр у Донбасі набула промислові масштаби. В даний час вона ведеться на території Зуєвського ландшафтного парку (м. Харцизьк, Донецької області). Про це повідомив творець заповідника - голова громадської екологічної організації "Екодія" Володимир Вигонний.

Ще кілька років тому нелегальна розробка вугільних пластів відбувалася майже непомітно в так званих "копанках" - вугільних норах, де працюють киркою і відбійним молотком. У нинішньому році незаконний видобуток вийшов з підпілля і ведеться кар'єрним способом - за допомогою потужної техніки, яка завдає природі непоправної шкоди. У Зуевському ландшафтному парку Вигонний виявив два розроблюваних кар'єра довжиною близько ста метрів і глибиною близько 50 м. і ще два кар'єри, які злочинці виробили і кинули.

У Зуївці вже знищені гектари земель природно-заповідного фонду та забруднюється Вільхівське водосховище, що постачає питною водою міста Харцизьк, Макіївка, та інші.

"Роботи ведуться ночами, а вдень техніку ховають у кущах, міліція показала своє безсилля, - говорить Володимир Вигонний. - Там, де росли червонокнижні рослини, де були пташині базари, де відпочивальникам не дозволяється навіть купатися і шуміти, працюють надсучасні дорогі бульдозери й екскаватори. Заради того, щоб вирвати з землі вугільний пласт шириною якихось 50 см., варвари знімають 30 метрів грунту. Всі інстанції в курсі, що відбувається, і нічого не можуть, або не хочуть, змінити".

Вугільний вандалізм відбувається не тільки на землях Харцизька, а й у Макіївці.У селищі Маяк нелегали вже 4 місяці працюють у двох гігантських кар'єрах. Селище перетворилося на промзону. Розробка ведеться в 20-50 метрах від житлових будинків щодня з 18.00 до 6 ранку. Задіяні більше 40 одиниць важкої техніки. На багатьох машинах є номери і логотип компанії "Доро Транс". До речі, на сайті цієї фірми йдеться, що крім діяльності з надання послуг спецтехніки компанія працює і в такому напрямі як поставки вугілля.

Правоохоронні органи неодноразово виїжджали на виклики жителів селища Маяк, місцеві телевізійники фіксували роботу нелегалів на відео. Але досі міліція Макіївки не встановила винних і не припинила правопорушення. Мерія Макіївки ігнорує скарги. Місцеві жителі зробили висновок, що влада та контролюючі органи діють заодно із злочинцями.

Зараз ви читаєте новину «У заповіднику на Донеччині незаконно видобувають вугілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути