пʼятниця, 20 травня 2011 10:24

На Дніпропетровщині стався масовий мор риби

На Дніпропетровщині стався масовий мор риби

Напередодні закінчення нересту (25 травня) під Дніпропетровськом у заплаві річки Самари місцеві жителі виявили тонни загиблої риби. На місце НП відразу ж виїхала спецкомісія обладміністрації та екологічної інспекції.

Цікаво, що справжні масштаби трагедії екологи до цих пір не можуть оцінити. "Ми припускаємо, що там не більше 10 тонн мертвої риби, але жителі навколишніх сіл розповіли нам, що ще за декілька днів до цього вони теж спостерігали мертву рибу. Її зносило за течією в бік Дніпра (Самара впадає у Дніпро біля ж / м Придніпровський). А найнезвичайныше, що загинув лише один вид риби - короп. Причому загиблі особини - виключно дорослі (від 4 до 6 кг)", - розповів "Сегодня" інспектор держоблекологічної інспекції Вадим Стешенко і додав, що зараз зразки доставлені в лабораторію, яка і з'ясує причину загибелі риби. За словами еколога, промисловість до загибелі риби навряд чи має відношення, адже в тому місці немає заводів.

А от місцеві іхтіологи вважають, що масовий мор риби стався через зухвалість браконьєрів. "Загибель риби - у цих місцях явище нерідке. Іноді це відбувається, коли рибі в спеку не вистачає кисню, але в цьому випадку все схоже на використання браконьєрами електровудок. За допомогою цих пристроїв можна вбивати все живе у воді в радіусі 10-15 метрів. Причому чим більша риба, тим більше вона уразлива", - розповів іхтіолог Роман Новицький. За його словами, в період нересту в Самарській заплаві дуже багато риби і майже вся вона разом з раками, жабами і навіть водоростями загинула.

Реальні масштаби мору буде складно оцінити, адже близько 20% загиблої риби опуститься на дно, де почне розкладатися. "Найгірше те, що виживші особини вже ніколи не прийдуть на нерест в ці місця. У риби така пам'ять, що вона не повертається туди, де їй було погано", - розповів Новицький. Іхтіолог вважає, що погубити стільки риби, та ще й у нерест, - справжній злочин. "У нас дуже скоротилася популяція риби через браконьєрів, промислові викиди, економії влади на очисних спорудах. Ми готуємо до написання Червону книгу Дніпропетровщини, куди увійдуть зникаючі види риби", - уклав іхтіолог.

Зараз ви читаєте новину «На Дніпропетровщині стався масовий мор риби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути